Hlavní obsah

Tureckou naivitu ztrestali Češi smrští

PRAHA

Ze svěřenců Karla Brücknera sálala pohoda po jednoznačném vítězství nad Tureckem. "Vzadu byli Turci naivní," zhodnotil počínání soupeře v defenzívě rozesmátý Tomáš Rosický. I jeho spoluhráč z Dortmundu Jan Koller potvrdil, že zatímco v ofenzívě nebyl turecký tým špatný, před vlastní šestnáctkou si nepočínal nejlépe.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Jiří Štajner (vlevo) v souboji s Turkem Ibrahimem Üzülmezem.

Článek

"S tak naivně hrajícím soupeřem už jsem se dlouho nesetkal," pravil rodák ze Smetanovy Lhoty. "V obraně hráli divně, nám navíc všechno vycházelo. A taky je rozhodil rychlý gól," mínil Vladimír Šmicer.

Rosický si to užil

Turky šokoval krátce po zahájení Rosický. Jen čtyři vteřiny ho dělily od rekordu v podobě nejrychlejšího gólu v historii samostatné reprezentace. Po akci Baroše a přiťuknutí Kollera se trefil po 75 vteřinách. Rychleji o tři vteřiny zacílil v souboji s Jugoslávií v minulém roce Šmicer.

"Honza mi to dobře sklepnul, naznačil jsem střelu na opačnou stranu a poslal to k druhé tyči. Ale že to je druhý nejrychlejší gól netuším, statistiky nesleduji," culil se mladý záložník.

Hrál jeden z nejlepších zápasů v národním dresu, perfektně rozděloval míče, hýřil aktivitou. "Vyhověli jsme si, bylo to hodně kombinační. Užil jsem si ten zápas. Porazit Francii nebo Turecko, to má svoji váhu. Prostě se můžeme měřit s kýmkoli," přemítal Rosický.

Jediná nebezpečnější akce soupeře

Češi do poločasu přidali ještě další tři góly po parádních akcích. Postupně se trefili Koller, Šmicer a Baroš. "Hráli jsme dobrý pressink. Určitě nám pomohl rychlý gól, kdy Milan Baroš vybojoval ztracený míč," vykládal Koller, jenž po dvaceti minutách vstřelil druhou branku: "Poborský perfektně centroval, bylo to snadné. Navíc to před brankářem na drnu divně odskočilo."

Turci byli chvílemi bezradní. Jedinou nebezpečnou akcí byla po zpětné hlavičce Hakana Süküra rána Ilhana Mansize do tyče. "Dopředu hráli dobře," uznal Koller. "Nějaké narážečky tam měli. Nemyslím, že by nás podcenili," přitakal Rosický.

Dříve než se soupeř stačil nadechnout k případnému odporu, obešel strnulého obránce na hranici velkého vápna Baroš a zpětnou přihrávkou vybídl Šmicera ke vstřelení třetí branky. "Takhle snadný gól už jsem dlouho nedal," smál se zanedlouho třicetiletý útočník.

Když v průběhu 1. poločasu "zajel" u půlící čáry do Okana Buruka, který ho chytil pod krkem, moc do žertu mu nebylo. Oba hříšníci vyfasovali žlutou kartu. "Po několika vzájemných soubojích jsem chtěl být důraznější. Ujelo mi to."

Šmicer platil za pásku

Měl dobrou náladu, přestože trávník opustil předčasně. "Ještě před přestávkou jsem začal cítit bolest v achilovce. V druhém poločase mi v noze po jednom sprintu trhlo," vysvětlil. Tou dobou, po vystřídání Poborského, od něhož převzal pásku, týmu šéfoval z pozice kapitána.

"Už kvůli tomu jsem chtěl dohrát, byl to moc vydařený zápas. Lehkým jsme si jej udělali sami perfektním výkonem," tvrdil. Premiéra v roli kapitána ho přišla na deset tisíc korun do společné pokladny. "Za každou minutu pět set," prozradil.

Po přestávce se vlivem mnoha střídání i jasného vedení českého týmu hra srovnala a gólů nepřibývalo, přestože zejména na straně domácích bylo několik vyložených šancí. "Turci už hráli zodpovědněji, nebyli tak vytažení jako v prvním poločase, kdy nám nechali hodně prostoru pro brejky. A to si nemyslím, že by Turci byli namyšlení. Prostě jsme je přejeli," glosoval Milan Baroš, autor čtvrtého českého gólu.

Pochvaloval si perfektní výkon týmu. "Hráli jsme to po zemi nebo přes Dina Kollera, který je v rozdělování míčů jedinečný. Doufám, že nám tenhle fotbal vydrží nejen v kvalifikaci, ale třeba i na mistrovství Evropy. Vždyť je patrné, že se můžeme měřit s kýmkoli," zasnil se mladý útočník Liverpoolu.

Reklama

Související témata: