Hlavní obsah

Hrbatý porazil Ljubičiče a vydřel vyrovnání finále

BRATISLAVA

Finále tenisového Davisova poháru rozhodne až závěrečný zápas mezi Slovákem Michalem Mertiňákem a Chorvatem Mariem Ančičem. V úvodní dvouhře vyrovnal v Bratislavě stav utkání na 2:2 domácí Dominik Hrbatý, jenž jako první v letošním ročníku týmové soutěže porazil Ivana Ljubičiče a vyhrál 4:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4. Drama trvalo v Národním tenisovém centru přes tři hodiny.

Článek

"Velmi si toho vítězství cením. Jsem strašně rád, že jsem vyrovnal, a doufám, že to dotáhneme," řekl Hrbatý. Místo Karola Kučery, který v původní nominaci nahradil zraněného Karola Becka, se kapitán Miloslav Mečíř rozhodl do poslední dvouhry postavit Mertiňáka.

Jistěji vstoupil do utkání Ljubičič a pestřejší hrou a lepším servisem držel zpočátku nervózního Hrbatého v šachu. Devátý hráč světa získal soupeřův servis v třetí hře. Hrbatý ještě dokázal srovnat z 0:40 na shodu, ale další výhodu už Chorvat proměnil v jediný brejk a sadu dokončil čistou hrou a esem.

Domino bojoval

Ze začátku udávali tón v hledišti chorvatští fanoušci v tričkách s červeno-bílou šachovnicí. Hrbatý ovšem převzal na kurtu iniciativu, začal hrát odvážněji a agresivněji. Dostal se do vedení 3:0 a v tu chvíli hala rezonovala mohutným pokřikem "Domino", který dohnal domácího hráče k zisku druhé sady.

Hrbatý nezdolně sprintoval po kurtu a byl přesnější v delších výměnách. Chorvat si už nepomohl servisem, při kterém dal i dvě dvojchyby po sobě. Hrbatý i proto vedl po dvou brejcích 3:0, Ljubičič kontroval, třetí set však už zachránit nestačil. Přesto se Chorvat nevzdal a jediným úspěšným brejkem pro sebe získal čtvrtou sadu. "To se stane. Byly to nervy a musel jsem na to zapomenout," uvedl Hrbatý.

Třetí mečbol už Ljubičič neodvrátil

Oba hráči v rozhodující sadě s jistotou podávali a byl to spíše souboj nervů než tenisového umu. Hrbatý se snažil být aktivnější a nutit Ljubičiče k chybám. Za stavu 5:4 se mu to povedlo: dva brejkboly a zároveň mečboly ještě nevyužil, ale při třetím zahrál Chorvat míč do sítě. "On byl pod tlakem a já ke konci věřil, že jsem lepší," řekl Hrbatý.

Ljubičič v letošním Davis Cupu vyhrál jedenáct zápasů po sobě, porazil mimo jiné i Andreho Agassiho. Nestačil až na Hrbatého, s kterým pět předešlých vzájemných zápasů vyhrál.

Finále Davisova poháru:
Slovensko - Chorvatsko 2:2 po první nedělní dvouhře
Hrbatý - Ljubičič 4:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík