Hlavní obsah

Chorvatský tisk opěvuje zisk legendární tenisové trofeje

PRAHA/ZÁHŘEB

Chorvatsko je nejlepší, Chorvatští tenisté dosáhli historického úspěchu nebo Chorvatští tenisté poprvé na vrcholu světa - takovými titulky opěvuje chorvatský tisk nedělní vítězství v Davisově poháru. Chorvaté triumfovali v soutěži o "salátovou mísu" jako dvanáctá země v historii, jako pátí to dokázali hned při první finálové účasti.

Článek

"Poslední, vítězný bod Maria Ančiče byl signálem k velké slávě, výbuchu emocí v bratislavské Sibamac Aréně. Ljubičičovi, Mariovi a ostatním chlapcům se podařilo to, o čem před nimi roky snily tenisové legendy jako Pučec, Palade, Jovanovič, Pilič, Franulovič. Svatý Nikola dovedl náš tým do ráje," napsal Večernji list po úspěchu, ke kterému přivedl Chorvaty šestašedesátiletý Nikola Pilič.

Ten je prvním kapitánem, který vyhrál Davis Cup na lavičkách dvou různých zemí. Předtím stál u tří titulů Německa v letech 1988, 1989 a 1993. "Martin Luther King řekl: 'Měl jsem sen'. Já jsem si svůj sen splnil. S Němci jsem třikrát vyhrál Davisův pohár, ale tentokrát jsem to udělal pro svoji zemi, pro svůj národ, se svými chlapci. Těžko se mi o tom všem mluví, mohl bych napsat knihu," citoval list Piliče.

Zápis do historie

Za jeden z největších úspěchů v historii chorvatského sportu označil Novi list rozhodující vítězství Maria Ančiče nad Slovákem Michalem Mertiňákem v závěrečné dvouhře.

"Tento den by měl být zapsán do historie mladého státu obrovským zlatým písmem. Okamžik, kdy jednadvacetiletý tenista ze Splitu zvedl ruku na znamení konečného vítězství, patří k vrcholným sportovním zážitkům, které mohl málokdo očekávat. Dostal se mezi nesmrtelné chorvatské sportovce," napsal list a pokračoval: "Chorvatské ruce dosáhly v Bratislavě na jednu z nejcennějších a nejstarších trofejí světa, legendární salátovou mísu."

Super Mario to zařídil

Také Vjesnik poukázal na to, že se chorvatští tenisté stali vítězi soutěže, která má tradici dlouhou 105 let a do níž letos nastoupilo 170 reprezentací z celého světa. "I když jsme čekali, že nám ušetříte nervy, Ivan Ljubičič z vyšší vůle nebyl rovnoprávným soupeřem Hrbatému v čtvrtém utkání a veškerá odpovědnost padla na Maria Ančiče," napsal list.

"Super Mario se pak postavil proti zkušenému protivníkovi s chladnokrevným instinktem zabijáka, proti němuž neměl Michal Mertiňák žádnou šanci. Za dvě hodiny a 50 minut hry byl zaregistrován pátý bod a vítězství Maria Ančiče se stalo senzací," doplnil Vjesnik.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori