Hlavní obsah

Lendl se věnuje hlavně dcerám, sebe zanedbává

PRAHA

Po pěti letech zavítal v úterý do rodného Česka jeden z nejslavnějších tenistů historie Ivan Lendl. "Žádná nostalgie mě nepřepadla. Vždy je fajn se vrátit," usmíval se pětačtyřicetiletý rodák z Ostravy.

Článek

Jeho návštěva Prahy vyšla přesně pětadvacet let od výhry tehdejšího Československa v Davis cupu, kde byl ve finále s Italy klíčovým mužem. "Kdyby mi to skoro každý nepřipomínal, možná bych zapomněl. Je to dlouhá doba," usmíval se Lendl, který byl tehdy ve čtyřhře u rozhodujícího mečbolu.

"Vzpomínám, že se na hřiště nahrnulo strašně moc lidí. A také jsem před pětadvaceti lety výjimečně pil šampaňské. Od té doby jsem alkohol nepozřel. Nikdy," dušoval se, když v úterý večer otvíral s modelkou Simonou Krainovou obchod společnosti Adidas.

"Měl jsem být v Mexiku. Na podobné akci rovněž pro Adidas. Obojí jsem ale zvládnout nemohl, a tak jsem řekl, ať si vedení vybere důležitější akci. Zvolili Prahu a byl jsem za to rád," vykládal. Moc času však neměl. "Na procházku Prahou jsem se nedostal. Absolvoval jsem několik povinností, otevření obchodu a návštěvu rodičů," líčil nabitý program.

Dcerám do golfu nemluví

Ve středu už zase mířil zpátky za oceán na Floridu do Bradentonu, kde žije s manželkou Samanthou a pěti dcerami: Marikou (15 let), Isabellou (14), Carolinou (14), Danielou (12) a Nicolou (7). "S Danielou jedeme o víkendu na golfový turnaj," vyprávěl.

Právě sportu na zelených greenech propadly čtyři Lendlovy dcery. "Nicole začíná. Hrajeme spolu tenis i golf," líčil Lendl. Zatímco Carolina se věnuje parkurovému skákání, zbývající tři děvčata tráví většinu času golfem. "Mají naději být dobré, ale neumím říct, jak moc dobré," říkal pyšný otec.

Dcery doprovází na všechny turnaje. Do hry jim však zásadně nemluví. "Jsem pouze řidič. Mají své vlastní trenéry. Já se do ničeho nepletu. To by mi tak ještě scházelo," smál se Lendl. "Snažím se pozorovat, co se jim nedaří pod tlakem a potom to řeknu trenérům. Nepřemýšlím, kolikáté skončí na turnaji. Mě zajímá, jak budou hrát za osm nebo deset let," vysvětlil Lendl.

Chce být v lepší kondici

Právě kvůli vlastním ratolestem mu nezbývá mnoho prostoru pro vlastní záliby. "Každý víkend jsme na turnajích. Teď nás třeba čeká série, kdy se hraje do třiadvacátého prosince a další turnaj začíná šestadvacátého. Pro sebe mám málo času," posteskl si Lendl, který na turnajích vydělal přes 21 miliónů dolarů, další desítky miliónů dolarů přidal v reklamě.

"Chtěl bych se více věnovat sobě. Být v lepší kondici, cítit se lépe aerobicky. Teď jezdím na kole, ale jen dvakrát v týdnu. Přitom bych chtěl jezdit každý den. Ale koupím si světla a budu jezdit ve tmě," plánoval. Když jsou dcery ve škole, vyrazí si na golf. "Každý čtvrtek hraji s Petrem Kordou. Teď na čtyři týdny utekl, ale až se vrátí, tak za to zaplatí," smál se.

V září byl Lendl uveden do síně slávy US Open. Při návštěvě Prahy potvrdil, že si udržuje dokonalý přehled o profesionálním tenise. "Spíše jen podle výsledků. V televizi ho moc nesleduji," tvrdil.

"Občas se potkávám při US Open s Tony Rochem, mým bývalým trenérem, který nyní vede Federera. Ten bude mít skvělý rok. Do dvou let může vyhrát Grand Slam," přemítal tenista, jenž vyhrál 94 turnajů ve dvouhře. Má tři tituly z US Open a French Open, dvakrát vyhrál Australian Open. Nikdy však netriumfoval ve Wimbledonu. "Nemyslím na to. Nijak mě ten chybějící titul nehlodá," zavrtěl hlavou.

Reklama