Hlavní obsah

Slovenským tenistům vláda navrhla vyznamenání, Becka vynechala

BRATISLAVA

Slovenští tenisté si díky historické účasti ve finále Davisova poháru vysloužili návrh na státní vyznamenání. Slovenská vláda to oznámila ve středu s tím, že Pribinův kříž dostanou všichni s výjimkou Karola Becka. Ten ve finále nehrál kvůli zranění, zároveň se ale spekuluje o jeho údajném dopingu.

Článek

Při oznámení návrhu tenistů na vyznamenání jméno slovenské dvojky chybělo. "Z pochopitelných důvodů," uvedl vicepremiér Pál Csáky. Ocenění navrhl premiér Mikuláš Dzurinda a zdá se, že vzal do úvahy dohady okolo Beckova možného pozitivního dopingu. Návrh musí schválit, případně i doplnit, prezident Ivan Gašparovič.

Becka podle deníku Sme postoj vlády "překvapil a zklamal" a rozčarováni jsou i spoluhráči. "Vždyť se významně zasloužil o postup týmu do finále," řekl deníku Michal Mertiňák, který ve finále podlehl v rozhodujícím utkání Mariu Ančičovi a Slovensko o víkendu prohrálo Bratislavě s Chorvatskem 2:3 na zápasy.

Slovenský tisk před časem bez udání zdroje uveřejnil informaci, že 57. hráč světa měl v semifinále proti Argentině pozitivní test na látku THC obsaženou v marihuaně, deník 24 hodin se dokonce zmínil o anabolikách. Důkaz však doposud žádný není, vedení Mezinárodní tenisové federace se k případu nevyjádřilo. Informace nemá Slovenský tenisový svaz, ani Slovenský antidopingový výbor.

Kapitán Miloslav Mečíř a tenista Dominik Hrbatý by měli obdržet Pribinův kříž I. třídy, o stupeň nižší kříž je v návrhu pro Karola Kučeru a Mertiňák má dostat kříž III. třídy.

Reklama

Související témata: