Hlavní obsah

Kasatkinová - Suárezová 6:1, 6:2Rozhodnuto. Šafářová si zahraje na Turnaji mistryň také dvouhru! Rosol se pořádně vytáhl

Lucemburk
Aktualizováno

Povedlo se! Tenistka Lucie Šafářová se kromě čtyřhry představí na Turnaji mistryň v Singapuru také ve dvouhře a doplní tak Petru Kvitovou. Letošní finalistka Roland Garros se stala osmou účastnicí singlové soutěže po překvapivé porážce 1:6, 2:6 své jediné konkurentky Carly Suárezové ze Španělska ve čtvrtfinále turnaje v Moskvě. Loňská finalistka Barbora Strýcová postoupila na halovém turnaji v Lucemburku do čtvrtfinále. Sedmá nasazená porazila v druhém kole Švédku Johannu Larssonovou 6:2, 7:5. Tomáš Berdych vykročil úspěšně za obhajobou titulu ve Stockholmu, německého hráče Alexandra Zvereva porazil 6:3, 6:4 a je ve čtvrtfinále. Lukáš Rosol se pořádně vytáhl, poprvé porazil světovou desítku Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a po výhře 6:4, 3:6, 6:1 si zahraje ve Vídni také čtvrtfinále.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Barbora Strýcová postupuje v Lucemburku dál.

Článek

Osmadvacetiletá Šafářová si premiérovou účast na Turnaji mistryň zajistila už dříve v deblu s americkou partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, ale o start ve dvouhře se musela bát. Kvůli zdravotní pauze vynechala asijskou část WTA Tour, po návratu prohrála oba své zápasy v Linci a Moskvě a aktuálně má od srpnové porážky ve finále v New Havenu s Kvitovou na kontě čtyři prohry v řadě.

"Jsem nadšená, že si můžu zahrát poprvé na Turnaji mistryň. Prožívám snový rok a jsem na sebe velice hrdá, že jsem se kvalifikovala mezi osmičku nejlepších ve dvouhře a také ve čtyřhře," citoval Šafářovou web WTA. "Už teď měl můj rok hodně skvělých momentů a doufám, že ho zakončím pěkným představením před fantastickým publikem v Singapuru."

Brněnská rodačka Šafářová v tomto týdnu klesla na poslední osmé postupové místo pro Turnaj mistryň, o které ji mohla připravit ještě Suárezová. Španělka potřebovala postoupit na Kremlin Cupu do finále, ale dnes nečekaně hladce prohrála o dvě kola dříve s osmnáctiletou Ruskou Darjou Kasatkinovou, 102. hráčkou světa.

"Je to úplně super, mám z toho hroznou radost. Je to skvělý úspěch, myslím si, že je tam zaslouženě," komentoval postup Šafářové fedcupový kapitán Petr Pála, jenž s devátou hráčkou světa počítá pro listopadové finále proti Rusku. "Jsem za to rád. Věřím, že Péťa i Lucka tam udělají dobrý výsledek, musím jim jenom pogratulovat. Zakončit sezónu na Masters, to je úžasná věc," dodal.

Vedle vítězky Turnaje mistryň z roku 2011 Kvitové a Šafářové se v Singapuru představí ještě deblový pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. Dvě zástupkyně ve dvouhře na finále sezóny WTA Tour bude mít český tenis poprvé od roku 1993, kdy v New Yorku hrály Jana Novotná a Helena Suková.

Turnaj v Singapuru začíná v neděli a vedle dvou Češek budou v singlu hrát Rumunka Simona Halepová, Španělka Garbiňe Muguruzaová, Ruska Maria Šarapovová, Polka Agnieszka Radwaňská, Němka Angelique Kerberová a Italka Flavia Pennettaová. Chybět bude světová jednička Serena Williamsová z USA, jež kvůli ztrátě motivace po semifinálovém vyřazení na US Open předčasně ukončila sezónu.

Strýcová je v Lucemburku ve čtvrtfinále

Devětadvacetiletá Strýcová stejně jako v duelu prvního kola neztratila ani jednou podání. Larssonovou zdolala v Lucemburku i loni, pouze o kolo dál.

Nyní se ve čtvrtfinále utká s Belgičankou Alison van Uytvanckovou, která překvapivě vyřadila druhou nasazenou Anou Ivanovičovou ze Srbska.

Ve Stockholmu se české jedničce daří

Berdych vykročil úspěšně za obhajobou titulu na turnaji ve Stockholmu, který v minulých třech letech vyhrál dokonce dvakrát. Osmnáctiletého německého tenistu Alexandra Zvereva porazil 6:3, 6:4 a je ve čtvrtfinále.

Zkušený třicetiletý český tenista proti o dvanáct let mladšímu soupeři výborně začal a výhodu brejku bezpečně dovedl k zisku prvního setu. Jenže ve druhém naopak o podání jako první přišel a musel dohánět ztrátu 0:3. Výsledek ale otočil a zapsal si devátou stockholmskou výhru v řadě.

Turnaj ve švédské metropoli je pro Berdycha přípravou na Turnaj mistrů, který začne v Londýně 15. listopadu. O semifinále si zahraje proti Bulharovi Grigoru Dimitrovovi, jehož porazil loni právě ve stockholmském finále, ale má s ním negativní bilanci 2:3.

Rosol zazářil, Štěpánek a Veselý skončili

Zatímco Rosol přešel přes Tsongu a po výhře 6:4, 3:6, 6:1 si zahraje na turnaji ve Vídni čtvrtfinále, Jiří Veselý a Radek Štěpánek ve druhém kole neuspěli.

Rosol s Tsongou prohrál třikrát, ale dnes sérii neúspěchů proti soupeři bojujícímu o Turnaj mistrů zlomil. Bývalý šampion vídeňského turnaje hrál v neděli finále Masters v Šanghaji, ale výmluvy nehledal. "Prostě jsem dneska nehrál dost dobře," řekl Tsonga.

Rosol si zahraje čtvrtfinále po půl roce a narazí v něm na dalšího nasazeného Francouze a turnajovou šestku Gaëla Monfilse. Jeho zatím také nedokázal porazit, v pátek bude mít třetí pokus.

Šestatřicetiletého veterána Štěpánka porazil 6:1, 6:4 osmý nasazený Fabio Fognini z Itálie, Veselý neudržel vedení proti světové jedenáctce Kevinu Andersonovi a po dvou a půl hodinách dvoumetrovému Jihoafričanovi podlehl 7:6, 3:6, 5:7.

Anderson nabídl Veselému první brejkbol až po 2:14 hodinách hry, jenže levoruký český tenista v závěru třetího setu šanci dostat se do vedení 6:5 nevyužil. Brejkboly měl dva, místo toho v posledním gamu ztratil servis. Letošní bilanci s Andersonem má vyrovnanou 1:1, v lednu v Aucklandu na cestě za prvním titulem z okruhu ATP ho Veselý zdolal.

Štěpánek, jemuž po zdravotní pauze patří 122. místo v žebříku a na turnajích startuje díky chráněnému rankingu, čeká na čtvrtfinále od červencového turnaje ATP v Bogotě. S Fogninim prohrál poprvé po pěti letech.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch):
Ženy (768 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kasatkinová (Rus.) - Suárezová (5-Šp.) 6:1, 6:2.
Kuzněcovová (Rus.) - Sevastovová (Lot.) 5:7, 6:1, 6:3
Curenková (Ukr.) - Pennettaová (3-It.) bez boje
Pavljučenkovová - Gasparjanová (obě Rus.) 6:1, 6:3
Semifinálové dvojice: Curenková - Kuzněcovová, Kasatkinová - Pavljučenkovová.
Čtyřhra - semifinále:
Beguová, Niculescuová (2-Rum.) - Klepačová, Siniaková (Slovin./ČR) 6:4, 6:0
Muži (dotace 771 525 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Pouille (Fr.) - Gimeno (Šp.) 6:1, 7:6 (7:5),
Donskoj (Rus.) - Berankis (Lit.) 6:4, 7:5
Čilič (1-Chorv.) - Istomin (Uzb.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:3
Kohlschreiber (5-Něm.) - Karacev (Rus.) 7:6 (7:3), 2:6, 6:4
Kuzněcov (Rus.) - Kukuškin (8-Kaz.) 6:1, 7:5
Turnaj žen v Lucemburku (tvrdý povrch, dotace 226 728 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Strýcová (7-ČR) - Larssonová (Švéd.) 6:2, 7:5
Vögeleová (Švýc.) - Friedsamová (Něm.) 6:3, 7:6 (7:4)
Siegemundová (Něm.) - Flipkensová (Belg.) 7:6 (7:2), 6:1
Van Uytvancková (Belg.) - Ivanovičová (2-Srb.) 6:4, 6:7 (5:7), 7:5
Jankovičová (5-Srb.) - Tatishviliová (USA) 6:4, 6:2
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 2 324 045 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Rosol (ČR) - Tsonga (4-Fr.) 6:4, 3:6, 6:1.
Fognini (8-It.) - Štěpánek (ČR) 6:1, 6:4
Anderson (2-JAR) - Veselý (ČR) 6:7 (4:7), 6:3, 7:5
Ferrer (1-Šp.) - García-López (Šp.) 6:1, 6:1
Johnson (USA) - Janowicz (Pol.) 6:4, 6:7 (7:9), 6:4
Monfils (6-Fr.) - Lorenzi (It.) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 604 155 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (1-ČR) - A. Zverev (Něm.) 6:3, 6:4
Gasquet (2-Fr.) - Darcis (Belg.) 6:1, 2:0 skreč
Chardy (6-Fr.) - Delbonis (Arg.) 6:3, 7:6 (7:2)
Dimitrov (5-Bulh.) - Almagro (Šp.) 6:2, 6:4

Reklama

Související témata: