Hlavní obsah

Berdych - Sock 7:6, 6:2Berdych má druhý letošní titul, obhájil vítězství ve Stockholmu

Aktualizováno

Po čínském Šen-čenu vybojoval tenista Tomáš Berdych svůj druhý letošní titul ve švédském Stockholmu. V nedělním finále zdolala česká jednička Američana Jacka Socka po setech 7:6 a 6:2. Celkově rodák z Valašského Meziříčí získal dvanáctý titul.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych pózuje s trofejí určenou pro vítěze turnaje ve Stockholmu.

Článek
Fotogalerie

Berdych přitom musel otáčet vývoj úvodní sady, v níž jako první přišel o podání. Za stavu 4:5 a při podání Američana si ale ztracený servis vzal zpět a v následném tie breaku, do něhož sada doputovala, už dominoval.

Ve druhém setu už byl lepším hráčem, dvaatřicátému tenistovi žebříčku sebral dvakrát servis a ani ve finálovém utkání tak neztratil ani jednu sadu. Berdych ve Stockholmu obhájil loňské vítězství, turnaj v hlavním městě skandinávské země vyhrál již potřetí.

"Mám tady dobrou bilanci, což vždycky pomáhá," řekl Berdych, jenž dnes vyhrál ve Stockholmu dvanáctý zápas v řadě. "Lidé na turnaji odvádějí výbornou práci, starají se o nás, takže se tu cítíme jako doma. Stane se, že najdete na světě místo, které vám sedí, a přesně tohle je ten případ. Jsem rád, že tu získávám své tituly," dodal rodák z Valašského Mezříčí.

Čermák v Moskvě titul ve čtyřhře neobhájil

Chorvat Marin Čilič obhájil titul na turnaji v Moskvě. V nedělním finále porazil stejně jako před rokem Roberta Bautistu ze Španělska dvakrát 6:4.

Ve čtyřhře naopak obhajoba nevyšla Františku Čermákovi. S Raduem Albotem z Moldavska ve finále prohráli s domácí dvojicí Andrej Rubljov, Dmitrij Tursunov 6:2, 1:6 a 6:10. Pro českého hráče šlo o první zápas o titul od loňského duelu v Moskvě, kde s Jiřím Veselým navázal na své triumfy z let 2011 a 2012. V ruské metropoli se Čermák ve finále představil už pošesté.

Rovněž Čilič si o titul zahrál po roční pauze a dočkal se celkově čtrnáctého triumfu v kariéře.

Ferrer triumfoval ve Vídni

Španěl David Ferrer vyhrál turnaj ve Vídni. Ve finále porazil Američana Steva Johnsona 4:6, 6:4, 7:5 a získal pátý letošní titul. Navíc udělal výrazný krok k účasti na Turnaji mistrů.

Ferrer si zahrál finále ve Vídni i loni, tehdy však prohrál s Britem Andym Murraym a na Turnaj mistrů se nedostal. Tentokrát má místo na závěrečném podniku sezóny v Londýně téměř jisté, protože z osmičky postupujících ho může vytlačit pouze Francouz Richard Gasquet, který by ale musel triumfovat příští týden v Basileji a pak na Masters v Paříži.

Ferrer vyhrál i páté finále v sezóně a pěti tituly se vyrovnal Švýcarovi Rogeru Federerovi, lepší je letos pouze světová jednička Srb Novak Djokovič, jenž má na kontě devět turnajových triumfů. Johnson naopak po premiérovém postupu do finále na první úspěch nedosáhl.

Doiová ovládla turnaj v Lucemburku

Z prvního titulu v kariéře se raduje Japonka Misaki Doiová. V nedělním finále na turnaji v Lucemburku porazila Monu Barthelovou z Německa 6:4, 6:7 a 6:0.

Čtyřiadvacetiletá Doiová tak proměnila v úspěch hned první finálovou účast ve dvouhře. Na okruhu WTA se totiž dosud prosazovala v deblu, v němž získala dva tituly. Barthelová, která prohrála i druhé finále v sezóně, usilovala o celkově čtvrtý titul a první od loňského června.

Stockholm (tvrdý povrch, dotace 604155 eur):
Dvouhra - finále:
Berdych (1-ČR) - Sock (7-USA 7:6 (7:1), 6:2
Čtyřhra - finále:
Monroe, Sock (2-USA) - Pavič, Venus (Chorv./N. Zél.) 7:5, 6:2.
Moskva (tvrdý povrch):
Muži (dotace 771 525 dolarů):
Dvouhra - finále:
Čilič (1-Chorv.) - Bautista (2-Šp.) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále:
Rubljov, Tursunov (Rus.) - Albot, Čermák (Mold./ČR) 2:6, 6:1, 10:6.
Vídeň (tvrdý povrch, dotace 2 324 045 eur):
Dvouhra - finále:
Ferrer (1-Šp.) - Johnson (USA) 4:6, 6:4, 7:5
Čtyřhra - finále:
Kubot, Melo (Pol./Braz.) - J. Murray, Peers (2-Brit./Austr.) 4:6, 7:6 (7:3), 10:6.
Lucemburk (tvrdý povrch, dotace 226 728 eur):
Dvouhra - finále:
Doiová (Jap.) - Barthelová (Něm.) 6:4, 6:7 (7:9), 6:0
Čtyřhra - finále:
Barthelová, Siegemundová (3-Něm.) - Medinaová, Parraová (1-Šp.) 6:2, 7:6 (7:2).

Reklama

Související témata: