Hlavní obsah

Kvitová se snažila riskovat, ale nevydrželo jí to

Tenistka Petra Kvitová věděla, že se nemůže s Angelique Kerberovou pouštět do dlouhých výměn. Proto se na Turnaji mistryň v Singapuru nutila o to více do riskantnějších úderů. Občas jí to vycházelo a vymetala rohy, ale ne tolik, aby uspěla, a s Němkou prohrála 2:6 a 6:7.

Foto: Edgar Su, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová se natahuje po míčku v utkání proti Němce Kerberové na Turnaji mistryň.

Článek

Kvůli prodělané mononukleóze Kvitová trénuje v omezené míře. I když se testy zlepšují, na kondici zas tolik pracovat nemůže. A v prvním utkání proti ní stála "železná" Kerberová, která letos odehrála nejvíc zápasů na okruhu - už 73.

"Snažila jsem se hrát výměny a přišlo mi, že to nemůžu po fyzické stránce vydržet. Věděla jsem, že ona tam může být sto hodin a nic se jí nestane. Já jsem opravdu kondice moc nemohla dělat, tak jsem věděla, že to tam bude horší. O to víc jsem se snažila riskovat, párkrát to vyšlo, ale to nešlo donekonečna," řekla Češka.

V prvním setu se navíc Kvitová nemohla dostat do tempa. "Bylo to nemastné neslané," řekla a po zápase se snažila kondičnímu trenérovi Davidu Vydrovi popsat svůj stav. "Cítila jsem se divně, ani mi to pořádně nešlo popsat."

Přesto ve druhé sadě diktovala tempo. Trefovala útočně returny a šla do vedení 4:2. "Ale nějak se to zkomplikovalo, což jsem věděla, že se může stát," posteskla si světová pětka.

Vidina lepších zítřků

Ještě za stavu 6:5 měla při podání Němky dva setboly, ale neuspěla. "Tam byla šance aspoň na třetí set, ale ani nevím, jak odvrátila první setbol. Při druhém mi nedala šanci. V tie breaku jsem tahala za kratší konec," přiznala.

Zatímco loni se cítila na Turnaji mistryň unavená psychicky, letos má hlava do hry chuť. "Přijde mi to tak. Ale potom jde i hlava trošku dolů, když se cítím unaveně. To není, co bych na kurtu chtěla, ale nedá se s tím nic dělat," řekla Kvitová.

Otázkou možná bylo, zda neměla po odhalení prodělané mononukleózy vynechat sezónu. "Tak černě bych to neviděla, testy jsou na dobré úrovni a jdou nahoru," řekla Kvitová. Faktem ale je, že přípravu má už čtyři měsíce limitovanou. "Nechceme to přetížit, abych se najednou neutavila, protože nevíme, jak tělo druhý den zareaguje. Je to těžké ze všech stran. Ale je to lepší a to je důležitý a doufám, že to bude mít vzestupnou tendenci," řekla s vidinou lepších zítřků Kvitová.

Přes složitosti působí na své okolí optimisticky. "Jo, myslím, že taková jsem. Maminka je velmi optimistická a já jsem po ní," usmála se pětadvacetiletá hráčka z Fulneku. "Vím, že s tím nic moc neudělám, tak život beru, jaký je."

Reklama

Související témata: