Hlavní obsah

Nadal - Rosol 1:6, 7:5, 7:6Rosol zatápěl hvězdnému Nadalovi, byl dva míčky od senzace. Po boji těsně prohrál

jis, ocSport.cz
Aktualizováno

Velmi blízko druhému senzačnímu triumfu v kariéře nad Rafaelem Nadalem byl český tenista Lukáš Rosol. V úvodním kole turnaje v Basileji měl španělského favorita na lopatě a ocitl se dva fiftýny od vítězství. Nakonec ale s třetím nasazeným hráčem prohrál po velkém boji, který trval dvě a čtvrt hodiny, poměrem 6:1, 5:7 a 6:7.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Lukáš Rosol servíruje v zápase s Rafaelem Nadalem.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý Rosol vyřadil Nadal už před třemi lety z Wimbledonu, v době jeho největší slávy. Výhra brněnského rodáka vybudovala tehdy pro českého tenistu respekt. Od té doby v obou zápasech vítězil už jen slavnější Španěl, vloni mu dokonce vrátil porážku v All England Clubu.

Devětašedesátý hráč žebříčku v pondělí ale vzájemnou bilanci málem srovnal. Úvodní sada byla z pohledu českého tenisty takřka bezchybná. Míče trefoval čistě a tvrdě, výborně returnoval a navíc se mu dařilo trefovat první servis. Po něm v prvním setu neprohrál ani jednu výměnu. Proto se ujal vedení 1:0 na sety za pouhých 23 minut.

Jako uragán vlétl Rosol také do druhé sady, v níž sebral sedmému tenistovi světa servis hned v úvodu. Jenže Španěl se čím dál více zlepšoval, jeho údery byly rychlejší a hlavně mnohem přesnější. Rosol si držel náskok až do desáté hry, v které byl dva míčky od vítězství. V kritické chvíli však Nadal zabojoval, udělal tři vítězné gamy za sebou a druhý set nakonec otočil na 7:5 ve svůj prospěch.

Třetí dějství bylo zpočátku v režii sedmého tenisty světového žebříčku. Nadal hned ve druhé hře vzal Rosolovi podání a vypadalo to, že českého tenistu už zpátky do zápasu nepustí. Jenže brněnský rodák se nevzdal, zpřesnil údery a v sedmé hře si vzal ztracený brejk zpátky. Napjatý duel nakonec musela rozhodnout až zkrácená hra, v které Nadal prokázal větší psychickou odolnost a po výsledku 7:4 dotáhl zápas do vítězného konce.

"Byl to velmi náročný zápas," poznamenal Nadal, který si připsal 23 vítězných míčů, ale také 27 nevynucených chyb. "I z tohoto pohledu je to pro mě velké vítězství. Jsem moc rád za takový comeback. Letos jsem složitých situací zažil víc, než bych chtěl. Ale udržel jsem si víru, měl i trochu štěstí a bojoval až do konce. To je hlavní," dodal španělský tenista.

Tenisový turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 2 022 300 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (3-Šp.) - Rosol (ČR) 1:6, 7:5, 7:6 (7:4)
Mannarino (Fr.) - Troicki (Srb.) 4:6, 7:5, 7:6 (7:3)
Thiem (Rak.) - Haase (Niz.) 0:6, 7:6 (7:5), 7:5
Young (USA) - Laaksonen (Švýc.) 6:2, 3:6, 6:4
Tenisový turnaj mužů ve Valencii (tvrdý povrch, dotace 604 155 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Pospisil (Kan.) - Giraldo (Kol.) 6:4, 6:3
Cuevas (Urug.) - Carreňo (Šp.) 6:2, 6:3

Reklama

Související témata: