Hlavní obsah

Kvitová a Šafářová budou hrát na Turnaji mistryň o semifinále. Která má větší šanci?

Singapur

Tenistky Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou čekají v pátek na Turnaji mistryň v Singapuru poslední zápasy v Bílé skupině. Naději na účast v semifinále živí obě, ale situace se vykrystalizovala tak, že postoupit může už jen jedna z nich. Větší šanci má vítězka Masters z roku 2011 Kvitová, k účasti v dalších bojích však bude potřebovat také pomoc krajanky Šafářové.

Foto: Edgar Su, Reuters

Lucie Šafářová (vlevo) gratuluje Petře Kvitové k vítězství.

Článek

Kvitovou čeká v pátek od 7:00 SEČ (živě na ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz) zápas s dosud ve skupině neporaženou čerstvou světovou trojkou Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která patří k favoritkám turnaje. Po nich nastoupí Šafářová proti Němce Angelique Kerberové.

K co největší naději na semifinále potřebuje Kvitová porazit 2:0 Muguruzaovou, s kterou se dosud nestřetla. Ani to jí ale nemusí stačit. Pokud vyhraje Kerberová stejným poměrem nad Šafářovou, rozhodne mezi Kvitovou, Němkou a Španělkou lepší poměr gamů.

Vítězství Šafářové by posunulo Kvitovou do semifinále, a to z prvního místa, v případě jakékoli její výhry nad razantně hrající dvaadvacetiletou Muguruzaovou. Výhra Kvitové ve třech setech a jakákoli porážka Šafářové znamená konec obou Češek.

Kvitová může i prohrát, přesto má naději

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová má šanci hrát dál i v případě prohry, ale v tom případě potřebuje k postupu pomoc Šafářové. Pokud Kvitová podlehne Španělce 1:2 na sety, musí Šafářová vyhrát 2:0. Když Kvitová prohraje 0:2 a Šafářová vyhraje 2:0, znovu přijde na řadu počítání gamů mezi trojicí hráček.

Před začátkem turnaje si Kvitová s Muguruzaovou v Singapuru zatrénovala. "Po výsledcích v Asii si věří. Chodí do toho a víckrát jí to tam spadne, než nespadne. Asi taky budu muset hrát agresivně. Má i dobrý servis," řekla Kvitová.

Kvitová hraje Turnaj mistryň popáté a do semifinále se dostala dvakrát. Poprvé při premiéře v roce 2011, kdy celý turnaj v Istanbulu vyhrála, a předloni. Muguruzaová hraje mezi elitní osmičkou poprvé. "Ona bude chtít a zároveň ví, že to je bonus a něco, co ještě nedosáhla, a bude uvolněnější," řekla Kvitová. "Já taky nemám co ztratit. Může to být můj poslední zápas a nemusí. Dám do toho všechno," dodala.

Vybojuje si Šafářová postup?

Šafářová má po dvou zápasech na kontě dvě prohry bez zisku setu. Jedinou naději na postup jí dá dvousetová výhra nad Kerberovou a stejně jasná prohra Kvitové s Muguruzaovou. Pak by se o druhé postupující rozhodlo mezi oběma Češkami a Kerberovou opět na základě procentuální úspěšnosti získaných her.

S Kerberovou se Šafářová střetla dosud dvakrát a mají vyrovnanou bilanci 1:1. Naposledy se utkaly loni ve finále Fed Cupu v Praze, kde vyhrála Češka. "Je to hráčka spíše defenzivní. Bude to chtít hrát agresivně, ale trošičku víc trpělivě, protože toho hodně vrátí. Je to taky levačka, takže musím dávat pozor na úhly, a ráda hraje forhend po lajně," řekla Šafářová o Němce, která letos vyhrála čtyři turnaje WTA.

O semifinále budou v pátek hrát také deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. V Červené skupině se střetnou s americkým párem Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová.

Páteční program Turnaje mistryň (začátky v SEČ):
04:30 Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.)
07:00 Kvitová (4-ČR) - Muguruzaová (2-Šp.)
poté Šafářová (8-ČR) - Kerberová (6-Něm.)
poté Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA).
Která z českých tenistek postoupí do semifinále dvouhry Turnaje mistryň?
Petra Kvitová
33,1 %
Lucie Šafářová
7,1 %
Ani jedna z nich
59,8 %
Celkem hlasovalo 3135 čtenářů.

Reklama