Hlavní obsah

Stříbrné deblistky z Londýna Hlaváčková s Hradeckou by si rády zahrály i na OH v Riu

Singapur

Při každé zastávce v Londýně se jim vybaví něco z jejich stříbrného olympijského úspěchu. A deblistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou by se za rok rády představily i na hrách v Riu.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká zjistily, že stříbro z olympiády je pro veřejnost důležitější než grandslamové tituly.

Článek

"V kalendáři to máme a doufám, že to tam vydrží a nominujeme se," řekla Hradecká na tenisovém Turnaji mistryň v Singapuru. "Bylo by krásné se na olympiádu zase dostat. To je hlavní cíl, protože konkurence je těžší," doplnila Hlaváčková.

Před třemi lety prohrál pár přezdívaný H+H na trávě ve Wimbledonu až ve finále olympiády se sestrami Williamsovými. "Vzpomínky jsou v nás navždy zaryté. Pořád mi vstávají chlupy na ruce, když si vzpomenu na semifinále," zmínila Hlaváčková vítězství nad Američankami Liezel Huberovou a Lisou Raymondovou, které rozhodlo o jistém zisku medaile. "Olympiáda je nezapomenutelná," přitakala Hradecká.

Do Wimbledonu se tenistky vracejí na londýnský grandslam a pokaždé si vzpomenou na něco z olympiády. "Jo, támhle byla vesnice. A na kurtech to vypadalo jinak," prozradila Hradecká, co si ve městě nad Temží říkává. Doma jí stříbro připomíná diplom na zdi. Medaile mají obě v krabičce v trezorech.

Pod kruhy maximálně dva páry z jedné země

Olympijská kvalifikace začala po Roland Garros. Čtyřhru může hrát pod pěti kruhy 32 párů, maximálně dva z jedné země. Kvalifikační klíč navíc určuje, že se mohou kvalifikovat čtyři hráčky z žebříčku dvouhry a dvě z deblového pořadí.

Hradecká s Hlaváčkovou spolu získaly dva grandslamové tituly, v roce 2011 vyhrály Roland Garros a o dva roky později US Open. Časem zjistily, že lidé více vnímají olympijské stříbro. "Když se řekne Wimbledon, tak každý tenisový fanoušek ví, ale kdo nezná tenis, netuší. A když se řekne olympiáda, tak se každý chytí za hlavu: To musíte fakt být dobrý! Je velký rozdíl se proslavit olympiádou," řekla Hlaváčková.

Na konci roku 2013 se pár H+H na popud Hlaváčkové rozešel, ale už na konci loňské sezóny se dal znovu dohromady. Na obnovení spolupráce se domluvily bez velkých emocí. "Né, my jsme se porvaly. Daly jsme si to huby," vtipkovaly a vážně dodaly: "Jsme dospělé holky, je to tenis a naše práce. Víme, že jedna pro druhou můžeme udělat nejlíp a nejvíc a tak to bereme. Zároveň nás to baví."

H+H se do situace Kiki a Maki vžít dokázaly

Na svůj rozchod si vzpomněly začátkem léta, když se rozpadl populární beachvolejbalový pár Markéta Sluková, Kristýna Kolocová. "Pár lidí mi to říkalo, že to bylo jak náš případ, že se spolu nebaví. Říkala jsem, že to znám," uvedla Hradecká. "Dokázala jsem se do nich vžít. Ze zkušenosti vím, že to bylo jedno z nejtěžších období, udělat takové rozhodnutí a pak se s tím vyrovnávat," řekla Hlaváčková.

Letos sice nezískaly titul, ale třikrát hrály ve finále, postoupily do semifinále Roland Garros a hrají Turnaj mistryň, kam se dostaly z pozice prvních náhradnic. "S každým zápasem máme pocit, že se cítíme na kurtu líp," uvedla Hradecká. "Je to tak, čím víc hrajeme, tím se cítíme na kurtu komfortněji," dodala Hlaváčková.

Hradecká by teoreticky mohla hrát v Riu dvouhru i čtyřhru. Aktuálně je v pořadí dvouhry českou pětkou. "To by bylo krásné, kdyby vyšla olympiáda v singlu i v deblu," zasnila se hráčka z Prahy. "Udělám pro to maximum. Bude záležet na začátku roku, kdy mi padá hodně bodů, ale teď nad tím ještě nepřemýšlím," řekla.

Reklama