Hlavní obsah

Je jako duch, říkají Češky o Šarapovové. Ale mentálně odolný

Marek BurkertSport.czPrávo

Když Rusky v Praze společně vyrazily do opery, byla jejich největší hvězda ještě doma. Po příletu do Prahy pak dala Maria Šarapovová před společným pobytem s družstvem přednost luxusnímu klidu v jiném hotelu. Čtvrtá tenistka světa je i tak největším tahákem finálové bitvy o Fed Cup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smějící se ruská tenistka Maria Šarapovová během tiskové konference před finále Fed Cupu v Praze.

Článek
Fotogalerie

V ženské týmové soutěži přitom dosud sehrála všehovšudy šest dvouher s bilancí 5:1. Počet svých trofejí, kam patří i pět grandslamů (Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008, French Open 2012 a 2014) chce ale rozšířit o pražském víkendu. „Určitě se bude snažit působit jako týmová hráčka," myslí si Petra Kvitová.

Myskinová s ní nechtěla být v týmu

Šarapovová moc nereprezentovala i kvůli antipatiím s Anastasií Myskinovou, která přitom nyní působí ve funkci ruské kapitánky. „Pokud bude Maria součástí týmu, už mě v něm nikdo neuvidí," zuřila Myskinová, když v roce 2004 musela při zápase se Šarapovovou protrpět neurvalé výlevy jejího otce Jurije. Čas ale hrany obrousil. Ruská hvězda včera okázale dávala najevo, jak se uprostřed spoluhráček cítí dobře. „V každém ohledu je Maruška naprostá profesionálka," tvrdí Kvitová.

Pověst nepřístupné krásky si ale Šarapovová pěstuje nadále. „Není moc šancí se s ní potkat, protože se separuje ode všech. Vždycky projde jako duch," říká Karolína Plíšková. „Má toho hodně a prostě si nepouští lidi k tělu. V tenise jí to ale pomáhá, má respekt lidí okolo. Všude je středem pozornosti."

Pro řadu fanoušků i soupeřek je chování Šarapovové těžko skousnutelné, ale Barboře Strýcové ruská superstar v něčem imponuje. „Tenis je individuální, a ona si jede tu svoji cestu. Je jí jedno, co si kdo o ní myslí," vykládá Strýcová, která před lety hostila Šarapovovou na turnaji EX Plzeň.

„To nám bylo asi dvanáct. Tehdy to byla normální holka, hubená, takový pavouk," popisuje Strýcová, která pak Rusku porazila ve finále juniorky Australian Open 2002. „A od té doby jsme se nebavily. Ona se straní, ale na kurtu je neskutečná bojovnice. Vypěstovala si rituály, podle nichž jede, ať vyhrává, nebo prohrává. Mentální odolnost je její největší přednost."

Šarapovová a její NEJ
Nejbohatší. V žebříčku časopisu Forbes se jedenáctkrát v řadě umístila na nejvyšší příčce mezi nejmovitějšími sportovkyněmi světa. Její příjmy za uplynulý rok jsou odhadovány na 29,7 miliónu dolarů. Serena Williamsová vydělala za stejné období 24,6 miliónu.
Nejpodnikavější. V roce 2012 představila vlastní značku cukrovinek Sugarpova. Za minulý rok se prodeje zdvojnásobily na tři milióny pytlíků bonbónů, které jsou k dostání už ve 30 zemích. Šarapovová by se svou značkou ráda pronikla i do světa módy.
Nejkrásnější. Můžete se o tom přít, můžete s tím nesouhlasit, ale v žebříčcích nejsličnějších celebrit se umísťuje pravidelně. Třeba po boku herečky Angeliny Jolie a známých topmodelek.
Nejvyšší. Mezi hráčkami první stovky WTA ční i výškově - měří 188 cm a při pohledu na její dlouhé nohy vzdychají fanoušci i sběrači míčků. Další ‚čára' Španělka Garbiňe Muguruzaová je o šest centimetrů menší.
Nejhlasitější. Divákům v předních řadách by se na zápasech osmadvacetileté Rusky hodily ušní vycpávky. Z hráček absolutní špičky vydává při úderech největší ryk. Hlasitost jejího vřískotu se vyrovná až 105 decibelům.
Nejštědřejší. K velkým ctnostem rodačky ze sibiřského města Ňagaň patří charita. Věnovala statisíce dolarů obětem černobylské nukleární katastrofy, účastnila se exhibice, jejíž výtěžek byl věnován lidem postiženým ničivým zemětřesením v Japonsku. Před třemi lety navštívila nemocné děti i v Praze.
Nejsledovanější. Na Facebooku ji sleduje přes 15 miliónů fanoušků, skoro dva milióny followerů má na Twitteru, takřka milión na Instagramu.
Porazí české tenistky ve finále Fed Cupu silné Rusko v čele s Marií Šarapovovou?
Ano
76,5 %
Ne
23,5 %
Celkem hlasovalo 27616 čtenářů.

Reklama

Související témata: