Hlavní obsah

Nemůžu ani naznačovat... Pála dělal tajnosti, ale sestavu na sobotu měl v hlavě

Marek BurkertSport.czPrávo

Je opatrný. Neřekne ani slovo navíc, aby dění kolem týmu udržel pod pokličkou. Fedcupový kapitán Petr Pála už v hlavě sestavu na víkendové finále s Ruskem má. Před dnešním losem na Staroměstské radnici (od 13 hodin) ale nic nevyzradí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kapitán Petr Pála a tenistka Karolína Plíšková během tréninku v O2 areně.

Článek

„My nesmíme ani naznačovat," říká postava Smrťáka v cimrmanovské hře Vizionář. A podobné je to už roky s českým tenisovým kapitánem. Usmívá se, jenže neprozradí nic. „Někdo se mi líbil víc, někdo míň," řekl Pála po čtvrteční přípravě v O2 areně. A dál? „Nemůžu říct nic."

Své rozhodnutí nejdřív probírá s týmem, chce, aby sobotní singlistky šly už ve čtvrtek do postele s tím, že budou mít o svém startu jasno. „Během tréninků člověk v hlavě něco má, ale musí si to trochu ujasnit, aby šly hrát opravdu ty, které jsou stoprocentně připravené," říká Pála, kterému se skýtají luxusní možnosti. K dispozici má hned tři hráčky z Top 11. Šestku Petru Kvitovou, devítku Lucii Šafářovou a jedenáctku Karolínu Plíškovou.

Zdá se ale hodně pravděpodobné, že se první den na kurtu objeví Kvitová se Šafářovou, které už atmosféru domácího finále zažily dvakrát - v roce 2012 a loni. Poslat na kurt Fed Cupem skoro nedotčenou Plíškovou vypadá jako risk. „Kája je ale hned za Petrou a Luckou, měla nejlepší sezónu v životě, odehrála spoustu zápasů, mockrát byla ve finále," přemítá Pála.

Své rozhodnutí probere i s lékařským týmem. „No, je konec roku. Bolístky jsou všude, když se podíváte na zápasy v závěru sezóny, všude tenistkám vyčuhují tejpy, mají ovázaná stehna. Kdyby ale holky nechtěly hrát, tak to řeknou. Důležité je vědět, že jsou všechny připravené," tvrdí kapitán.

Budou hrát Šarapovová a Pavljučenkovová?

Pozornost v ruském týmu je sice upřena hlavně na Šarapovovou, ale důležité bude, koho ruská kapitánka Myskinová pošle úvodní den na kurt proti domácí jedničce. Pála předpokládá, že Pavljučenkovovou. „Na konci roku toho vyhrála mraky. Turnaj v Linci, zahrála si finále v Moskvě. Má razantní údery od základní čáry, dobré podání, snaží se do toho jít. Když jí to sedne, tak nedává míče zadarmo. Jedním dvěma údery si získá převahu," tvrdí kapitán.

Šarapovová sice ve Fed Cupu odehrála jen pár zápasů, ale třeba způsob, jakým letos zatočila v Polsku v bouřlivém prostředí se sestrami Radwaňskými, budí respekt. „Před Masters ale neodehrála moc zápasů. Lucka i Petra na ni mají hru. Ale to ona na ně taky. Nadřou se všechny," očekává kapitán.

Rozhodovat opravdu může pár výměn, škrtnutí pásky, míček, co se sotva otře o lajnu. „Bude to těsné," tuší Pála.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner