Hlavní obsah

Inspirace hokejem? Česko-ruská rivalita se přenese do Fed Cupu

Praha

Jedenáctiletá holka vstávala v pět ráno, aby fandila českým hokejistům proti sborné. Tak vzpomínala na finálový zápas olympiády v Naganu Barbora Strýcová. O víkendu přispějí i tenistky ve Fed Cupu svojí měrou k hluboce zakořeněné česko-ruské rivalitě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

S "Maruškou" Šarapovovou bude mít česko-ruské finále ještě větší náboj.

Článek
Fotogalerie

Desítky let byly hokejové zápasy pro české fanoušky vítanou příležitostí k demonstraci vzdoru. Pro starší generace jsou silným životním zážitkem dva vítězné duely se Sovětským svazem z mistrovství světa 1969, jiní nedají dopustit na bitvy z MS 1972, o něco mladší fanoušci zase nezapomenou na klíčovou výhru 2:1 z pražského šampionátu 1985.

„Člověk tu rivalitu vnímal hlavně přes hokej. V pětaosmdesátém v Praze jsem byl asi na čtyřech zápasech, ale to mi bylo deset," líčil fedcupový kapitán Petr Pála, jinak velký hokejový fanda. „V televizi jsem viděl starší záběry bitev s Rusáky, mockrát to bylo vyhecované."

Pálovy svěřenkyně už mají v hlavě zapsané hlavně Nagano. „Dokonce si pamatuju, že ten vítězný gól ve finále dával Rusům Svoboda," chlubila se Strýcová. Kapitánovi v té době bylo dvaadvacet. „Při Naganu jsme byli s klukama na turnaji v Rakousku a po ránu ladili televizi. Bylo nás tam asi deset hráčů, nejmladší dostal za úkol vstát ve čtyři a budit ostatní. Jen na finále už jsem byl v Praze," vybavil si Pála.

I hokejová rivalita může české tenistky inspirovat. Usilují už o čtvrtý fedcupový primát během pěti let, což je kousek, který se v týmové soutěži naposledy povedl právě Ruskám (2004-08), které by teď rády českou éru ukončily.

Se Šarapovovou má finále větší náboj

V roce 2011 získal Pála svůj první Fed Cup v kapitánské roli právě Moskvě. Jenže tehdy to domácí zase tolik neprožívali. Na finále přišlo do obřího Olympijského komplexu jen pár tisícovek diváků a čeští fanoušci je s přehledem překřičeli. Tentokrát by to mělo být úplně jiné. Je vyprodáno. „Diváci by měli být hodně důležitým faktorem. Čím budou bouřlivější, tím to pro nás bude lepší," míní Pála.

Otázkou je, kolik bude v ochozech ruských příznivců, kteří při nedávném hokejovém mistrovství světa v Praze prakticky zaplavili O2 arenu. „Těším se na ruské vlajky," tvrdila největší hvězda soupeřek Maria Šarapovová.

„S ní má ten souboj mnohem větší náboj," soudí český kapitán. „Spousta lidí ve světě se o finále bude zajímat hlavně proto, že v něm hraje Maruška," říká i Petra Kvitová.

Česko-ruské tenisové bitvy
1. kolo Davis Cupu 2003. Debutové zápasy v daviscupových dvouhrách se pro čtyřiadvacetiletého Radka Štěpánka změnily v noční můru. Nad Južným sice vedl 2:1 na sety, ale na bod to nestačilo. Rozhodující dvouhru s Davyděnkem prohrál 0:6 v páté sadě a Češi museli do baráže.
Čtvrtfinále Davis Cupu 2008. Kotník Tomáše Berdycha se v zápase s Davyděnkem zasekl do hluboké moskevské antuky a české naděje se zhroutily spolu se zraněním týmové jedničky. Štěpánek se chystal na rozhodující duel, za stavu 1:3 na zápasy už ale pustil na kurt Dlouhého, který pak spláchl Safina dvakrát 6:3.
Finále Fed Cupu 2011. Čerstvá vítězka Turnaje mistryň Petra Kvitová se s nikým nemazlila ani v Moskvě. Rozbila Kirilenkovou, skvěle otočila duel s Kuzněcovovou. Lucie Šafářová ale třetí bod nepřidala a rozhodovala čtyřhra, kterou ovládly dělové rány Lucie Hradecké. Po 23 letech se Češky dočkaly sladkého triumfu.
Porazí české tenistky ve finále Fed Cupu silné Rusko v čele s Marií Šarapovovou?
Ano
76,5 %
Ne
23,5 %
Celkem hlasovalo 27616 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík