Hlavní obsah

Jste inspirací pro země, které si stěžují, vysekl Čechům poklonu šéf tenisové asociace

Špičkoví tenisté nadávají, jak se jim týmové soutěže nehodí do nabitého programu. I čeští fanoušci se přou, zda za hranicemi opravdu někoho zajímá Davis Cup a Fed Cup a jestli nejsou české úspěchy posledních let nadhodnoceny. „Jste příkladem pro celý svět,“ odpovídá nový šéf Mezinárodní tenisové federace (ITF) Američan David Haggerty, který v Praze o víkendu sledoval finále s Ruskem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf Mezinárodní tenisové federace (ITF) David Haggerty.

Článek

Takže jste spokojený se stávající podobou týmových soutěží?

Davis Cup a Fed Cup jsou pro nás ohromně důležité. Od hráčů mám ale tak dvě stovky různých doporučení, co všechno na nich můžeme změnit.

V poslední době se mluvilo například o zavedení Final Four nebo variantě, že by se Fed Cup s Davis Cupem po roce střídaly. Má ve vás některý z těchto nápadů fanouška?

Jednou z výhod současného modelu je, že se hraje každý rok. Mým cílem je spíš přimět hráče a hráčky, aby byli pokaždé ochotni hrát Davis Cup a Fed Cup tak, jako nastupují na grandslamech.

Jenže grandslamy neustále generují vyšší a vyšší zisky, rozdávají obří prize money, zatímco pořadatelé Davis Cupu jsou někdy rádi, že se dostanou na nulu a neskončí ve ztrátě.

Když vybereme víc peněz a použijeme je jako motivaci pro hráče, tak myslím, že budou chtít hrát každý rok.

Jaký dojem na vás dělalo pražské finále Fed Cupu?

Byl jsem nadšený zdejšími fanoušky. Ta jejich vášeň a podpora, to je jedna z nejlepších věcí. Teď si vezměte, že bychom hráli Final Four, tak je skoro jisté, že bychom o tento druh fandění přišli. Druhá věc je, že bychom mohli víc propagovat tenis po celém světě. Musíme to dobře zvážit.

Kdy by konkrétní změny mohly nastat?

Jakmile se všichni shodneme, že máme dobrý nápad, který prosadíme, může dojít ke změnám nejdřív v roce 2017. Ale to je podle mě dost nereálné. Musí se stát ještě spousta věcí.

Zatímco ITF se dokázala dohodnout s ATP, aby se do světového žebříčku počítaly body z Davis Cupu, se ženskou asociací WTA jsou vztahy vaší federace pořád hodně napjaté.

Teď se ale ve WTA uskutečnily změny. S jejím novým šéfem Stevem Simonem se známe přes 30 let. Nemusíme spolu vždy souhlasit, ale vzájemně se uznáváme.

Jak si vysvětlujete, že desetimiliónová země jako Česko zažívá tolik tenisových úspěchů?

Česko je vzorem, ze kterého se každý může učit. Jste inspirací pro země, které si stěžují, že nemají peníze, lidi a jsou moc malé. Můžete být hrdí na to, co jste dokázali. Ve Fed Cupu i v Davis Cupu.

Reklama