Hlavní obsah

Djokovič už tenhle rok těžko zopakuje, předpovídá Federer. Nadal ho trápil víc než Srb

Londýn

Zbytek konkurence prakticky celou sezónu nemilosrdně válcuje, na čele žebříčku ATP má na druhého Andyho Murrayho náskok necelých osmi tisíc bodů, a tak není divu, že srbský tenista Novak Djokovič sezónu korunovanou triumfem na Turnaji mistrů označil za „životní“ a „téměř dokonalou“.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů.

Článek
Fotogalerie

„Pochopitelně jsem velmi hrdý na to, co jsme s týmem během sezóny dokázali. Byla dlouhá, ale bezpochyby nejlepší v mém životě. Byla téměř dokonalá. Snažím se užívat si každý moment na kurtu, dokud hraji na této úrovni," hodnotil snový rok rodák z Bělehradu.

Výčet superlativ za sezónu 2015 je takřka nekonečný: získal tři grandslamové tituly, 6 titulů na turnajích série Masters, jako první od roku 2007 (Federer) zakončil každý týden jako světová jednička, jako první od roku 2008 (Nadal) vyhrál více než osmdesát zápasů (celkové skóre 82:6), od porážky s Karlovičem na začátku sezóny v Dauhá se dostal do finále na každém turnaji, kterého se zúčastnil...

Jménorokvýhry/prohryúspěšnost%tituly
McEnroe198482:396,513
Connors197493:495,915
Federer200581:495,311
Federer200692:594,812
Borg197984:693,313
Djokovič201582:693,211

Jedinou kaňkou na jinak skvostné statistice je pochopitelně porážka ve finále French Open se Stanem Wawrinkou. Nepodařilo se mu tak využít slabší formy jinak neohroženého krále pařížské antuky Rafaela Nadala a propásl šanci na sezónní grandslam.

„Je strašně těžké hrát na téhle úrovni celou dobu. Ve špičce rozhodují velmi malé detaily, brejkbol sem, brejkbol tam a celý zápas se může otočit. Nemůžete být pořád na vítězné straně. A proto je tento rok v podání Novak tak senzační," smekl před svým konkurentem poražený finalista z Turnaje mistrů Roger Federer.

Trumfne Nadala a Federera?

Sám ale pochybuje o tom, že se současné světové jedničce podaří letošní počin zopakovat: „Tohle není Novakova první dobrá sezóna. Určitě do té příští půjde s obrovským sebevědomím, ale bude pro něj hodně těžké zopakovat tento rok. Musíte být neustále v nejlepší fyzické kondici, nesmíte mít žádné zranění a být pořád mentálně na vrcholu. A to není vždy snadné."

Federer coby sedmnáctinásobný grandslamový šampión a někdejší stálice na pozici světové jedničky rozhodně ví, o čem mluví. „Já i Rafa (Nadal) jsme už v této pozici byli a dobře víme, jak je těžké ji rok co rok držet," připomněl Švýcar.

Ve skupinové fázi se dokonce Federerovi podařilo Djokoviče ve dvou setech porazit, ve finále se ale role otočily. Přesto aktuální světová trojka přiznává, že Nadal a jeho herní styl pro něj bývá na kurtu mnohem větším oříškem než Djokovič v současné formě.

„Pro mě je totiž Rafa unikátní hráč na okruhu. Dřív jsem musel v tréninku makat, abych se připravil speciálně na něj. To s Novakem je to mnohem přímočařejší. Když nehraju úplně dobře, mám to hodně těžké, když ale hraju lépe, vím, že proti němu mám se svojí hrou šanci," srovnával Federer.

Djokovič se každopádně už nesmazatelně zapsal mezi tenisové velikány a je velmi pravděpodobné, že bude historickými tabulkami ještě stoupat vzhůru. S deseti grandslamovými tituly se blíží Nadalovi (14) a nedostižný by pro něj nemusel být ani rekordman Federer (17). Oba jsou přitom považování za možná nejlepší tenisty všech dob.

Reklama

Související témata: