Hlavní obsah

Murray chce dotáhnout daviscupovou misi uprostřed policejních manévrů

Gent

Neděle večer a na kurtu se nahánějí 84. hráč světa se stým. I takové může být vyvrcholení finále Davis Cupu, v němž Belgie v Gentu hostí Velkou Británii. Ale i vyhrocená bezpečnostní situace dělá ze závěrečného dějství tenisového roku ostře sledovanou událost.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Brit Andy Murray se v Gentu připravuje na finále Davis Cupu.

Článek

Pro oba týmy je to duel bez přehánění historický. Domácí navazují na jedinou finálovou účast z roku 1904, hostující země je sice devítinásobným vítězem Davis Cupu, ale její poslední triumf je z roku 1936. Finále hráli Britové naposled před 37 lety.

Letos si ale Andy Murray předsevzal, že do seznamu svých trofejí zařadí i salátovou mísu, a hlavně přičiněním světové dvojky Velká Británie vyřadila tři nejúspěšnější státy v dějinách Davis Cupu: USA, Francii i Austrálii. Rodilý Skot se postaral o osm z devíti vyhraných britských zápasů ve třech daviscupových víkendech.

Murray možná nastoupí do čtyřhry s bratrem

„V posledních pěti letech jsme udělali pokrok a všichni, kdo se na něm podíleli, by si vítězství zasloužili," říká Murray, od něhož se počítá se dvěma body z dvouher, ale pokud chtějí Britové juchat s pohárem, měl by nastoupit i v deblu s bratrem Jamiem. „Nikdy není špatné mít chlápka, který odehraje pátek, sobotu i neděli," tvrdí loňský vítěz Davis Cupu, Švýcar Roger Federer. „S Andym je pro mě Británie favoritem," myslí si i srbská světová jednička Novak Djokovič.

Belgický kapitán Johan van Herck má nejlepšího hráče v Davidu Goffinovi (16. na světě), který podlehl Murraymu před pár týdny v Paříži 1:6, 0:6... „Ale v Gentu jsou úplně jiné podmínky," oponuje belgický tenista. Pořadatelé nachystali pomalou antuku, což v kombinaci s fanoušky může být důležitý faktor. „Stojí za námi celá země," tvrdí van Herck.

Ve vzduchu je ale cítit napětí nejen ze sportovního klání. Změnilo se místo dnešního slavnostního losu, kolem arény Flanders Expo se kvůli teroristickým hrozbám pohybují desítky policistů. „Pořádat akci pro 13 tisíc lidí je v této době rizikové, ale věřím opatřením, která naše vláda udělala," míní šéf Belgického tenisového svazu Gijs Kooken. „Gent je klidné a krásné místo," dodává Murray. Snad jím zůstane i při daviscupovém finále.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články