Hlavní obsah

Štěpánek bude hrát čtyřhru s Nestorem. S Berdychem myslí na medaili z OH

Praha
Aktualizováno

Tenista Radek Štěpánek se znovu cítí jako zamlada a pln energie hledí do příští sezóny. Dvojnásobný vítěz Davisova poháru dnes oslavil sedmatřicáté narozeniny a nad dortem v barvách Sparty odhalil, že ve čtyřhře vytvoří pár s Kanaďanem Danielem Nestorem. S Tomášem Berdychem pak chtějí na olympiádě v Riu de Janeiro v deblu zaútočit na medaili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští tenisté Radek Štěpánek (vpravo) a Tomáš Berdych oslavují v Davis Cupu. Vyjde jim to spolu i na olympiádě?

Článek
Fotogalerie

Zásadní pro Štěpánka je, že se znovu po více než roce cítí fyzicky výborně. "Poslední tři měsíce jsem se cítil jako zamlada. Poznával jsem svoje tělo a všechny aspekty hry se lepšily. To mě hřeje a dává energii pokračovat dál. Pokračuju v obou dvou disciplínách, singlu i deblu, nic nedávám stranou," řekl Štěpánek.

V poslední době měl Štěpánek různé zdravotní lapálie. Loni si v září na Davis Cupu pochroumal záda, pak měl problém s nohou a vrátil se do hry až letos v dubnu. "Letošní rok, když to řeknu zjednodušeně, byl spíše o přežití. Zranění se prolínala a bylo těžké dohánět rozjetý vlak, ale od US Open se cítím výborně," řekl.

K vrcholům roku 2016 vedle grandslamů přibude olympijský turnaj v Riu. Už během letošního roku se s Berdychem domlouvali, že spolu vytvoří pár a pokusí se prorazit ve čtyřhře. Jejich nadšení dostat se na olympiádě do závěrečných bodů se zvedlo po postupu do semifinále na nedávném turnaji v pařížské hale Bercy.

Naplní medailové cíle?

"Šanci na medaili si připomínáme čím dál častěji. Hráli jsme spolu po dlouhé době v Paříži a utvrdilo nás to, že nemusíme být zas tak skromní," řekl Štěpánek. Spolu s Berdychem tvoří skvělou deblovou dvojici v Davisově poháru, v kterém mají bilanci 15:2. Na hrách v Pekingu 2008 i v Londýně 2012 ale vždy brzy vypadli.

Před cestou do Ria plánují Štěpánek s Berdychem odehrát několik společných turnajů. "Jak to půjde, abychom se nesešli až v Riu," řekl Štěpánek.

A když nebude hrát na turnajích s Berdychem, bude po jeho boku stát zkušený levák Nestor. Čtyřiatřicetiletý Kanaďan vyhrál osm grandslamových titulů ve čtyřhře a další čtyři má z mixů. "Bude to změna mít vedle sebe leváka, což je v deblu taky určitá výhoda. Dost si od toho slibuju a cílem bude Londýn," doufal Štěpánek, že se jim bude s Nestorem dařit a vybojují si účast na vrcholu sezóny Turnaji mistrů.

Nebalí ani dvouhru a vyřadí lepek

Stále Štěpánek nebalí ani dvouhru. Bývalý osmý hráč světa je nyní až na 196. místě singlového žebříčku ATP. "Zkusím se porvat, abych si polepšil a probojoval se výš. Půjdu jako kdysi přes kvalifikace. Vím, že to je úkol náročný, ale je to motivace," řekl Štěpánek, kterého bude čekat kvalifikace i na grandslamové Australian Open.

V neposlední řadě patří k jeho cílům Davisův pohár. Češi budou hrát první kolo v březnu v Německu. "A snad nás pak bude čekat zápas nejen v září," doufal, že tenisté duel zvládnou, aby postoupili do čtvrtfinále a vyhnuli se zrádné baráži.

Novinkou v jeho sportovním životě je změna jídelníčku. Jeho testy dopadly výborně, jen musí vyřadit lepek, tak jako světová jednička Novak Djokovič, Berdych a další sportovci. "Je to trend, ale dokáže to ovlivnit, tělo, mysl i regeneraci. Stal jsem se dalším bezlepkářem, ale nebudu striktní, budu to dělat racionálně," řekl.

Jelikož je zdravotně v pořádku, s přípravou začal jen pár dnů po posledním turnaji. "Škrtl jsem si dovolenou, dal si jen pár dní a stejně je strávil aktivně a regeneračně. Minulý týden jsem začal cvičit," řekl Štěpánek. V pondělí odletí na Floridu za Petrem Kordou, na Vánoce se vrátí domů a první turnaj bude hrát v Brisbane.

Reklama