Hlavní obsah

Plíšková bude mít dokonalý servis, až bude jedničkou

Praha

Tenistka Karolína Plíšková nastřílela v uplynulé sezóně nejvíce es. Servis ale podle svých slov zdaleka nemá perfektní a nejspíš nikdy mít nebude. "Dokonalý možná bude, až budu první," usmála se fedcupová hrdinka a jedenáctá hráčka světového žebříčku po vyhlášení Sportovce roku v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Karolína Plíšková s maminkou během vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015.

Článek

Třiadvacetiletá Plíšková zaznamenala podle statistik WTA v 75 zápasech 517 es, o devatenáct víc než světová jednička Serena Williamsová z USA. "Není to zas tak důležitý žebříček, ale ukazuje to, že servis mi nějakým způsobem dělá body, což je důležité. Určitě je to nejdůležitější úder mé hry," řekla Plíšková.

Doufala, že servisem si bude pomáhat i v příštím roce. O dokonalosti zahajovacího úderu ale mluvit nechtěla. "Asi ani nikdy nebude tak dokonalý, jak bych chtěla. Je potřeba pořád na všem pracovat. Pořád jsem jedenáctá," uvedla.

Rodačka z Loun má za sebou životní sezónu, v které získala titul na turnaji v Praze a hrála dalších pět finále. K tomu se stala výraznou členkou fedcupového týmu: nejdříve zařídila výhru v 1. kole v Kanadě a v listopadu otočila pražské finále s Ruskem. Za stavu 1:2 vyrovnala ve dvouhře a poté s Barborou Strýcovou získaly vítězný bod.

Do Austrálie už se těší

Sezónu měla navíc i náročnou vzhledem k cestování, což umocnila i startem v exhibiční asijské lize IPTL. "Bylo to docela náročné, celý rok, i ten konec," přikývla. Doma se zdrží pouze týden a hned zase poletí do Austrálie, což jí ale nevadí. "Už se těším. Austrálie je nejoblíbenější část mého roku," vysvětlila Plíšková.

Exhibiční IPTL brala jako velkou zkušenost. Ze speciálních pravidel soutěže by do běžného tenisu nic nepřenášela. "Je to ve stresu. Hraje se za stavu 5:5 tie-break, jsou tam power pointy (zdvojené body), je tam málo času mezi míčky," řekla.

Líbil se jí týmový model a brala soutěž především jako zkušenost. "Překvapil mě Andy Murray a Carlos Moya. Vůbec jsem je neznala, ale byli opravdu v pohodě. Oba dva jsou obrovské osobnosti a chovali se normálně," řekla Plíšková. V Asii jinak pod dohledem svého kondičního trenéra pracovala hodně na fyzičce.

Trénovat chce i na Štědrý den

V jedné z dvouher, hraných na jeden set, porazila i Serenu Williamsovou, ale skalpu světové jedničky velký význam nepřikládala. "Bylo to něco jiného než pravý tenis. Určitě na to nebudu myslet, až proti sobě nastoupíme normálně," řekla.

Vánoce bude mít tréninkové. "Budu hrát a trénovat i na Štědrý den," prozradila a doufala, že stihne alespoň jednu pohádku. "Vždycky vidím Pretty Woman a Tři oříšky pro Popelku," podotkla. Na pečení cukroví při tenisovém shonu nemá čas, ale od maminky či babičky nějaké dostane. "Trochu si dám, ale nehodlám přibrat deset kilo."

Do nové sezóny vyrazí 29. prosince a doufá, že se jí podaří prorazit na grandslamech, na kterých zatím neuspěla. Metou navíc může být i olympiáda v Riu. "Zatím tomu nedávám nějakou pozornost. Máme předtím tři čtvrtě roku. Jsou tam pro mě důležité turnaje. Budu se na to soustředit, až to nastane," řekla.

Reklama