Hlavní obsah

Zvládl to, co nejde Berdychovi. Přitom jsem změnil jen dva detaily, prozradil Wawrinka

Povedlo se mu to, o co se už roky marně snaží nejlepší český tenista Tomáš Berdych, Švýcar Stan Wawrinka vystoupil ze zástupu pronásledovatelů a v posledních dvou letech se dokázal vklínit mezi elitní čtyři hráče světa, navíc dvakrát slavil zisk grandslamového titulu. Ke skoku mezi absolutní elitu však přitom podle svých slov nepotřeboval žádné radikální kroky.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský tenista Stan Wawrinka.

Článek

Zatímco Berdych ve snaze o kýžený grandslamový titul a posun mezi Federera, Djokoviče, Nadala či Murrayho angažoval venezuelského kouče Vallverdua, Wawrinka najal v roce 2013 bývalou světovou dvojku Magnuse Normana.

A bylo to evidentně skvělá volba. „Magnus změnil dva tři detaily v mojí hře, dodal mi sebevědomí a potřebný klid proti těm nejlepším hráčům. Jeho pomoc je pro mě velmi důležitá," pochvaloval si třicetiletý tenista.

Definitvní průlom udělal v roce 2014 vítězstvím na grandslamovém Australian Open, kde po finálovém vítězství nad Rafaelem Nadalem slavil první triumf na jednom z turnajů velké čtyřky.

Dostal se do jiné kategorie hráčů

„Když vyhrajete grandslamový turnaj, už trochu píšete tenisovou historii. Poté, co jsem vyhrál Australian Open, se můj život změnil, dostal jsem se do úplně jiné kategorie hráčů," zavzpomínal na přelomové vítězství.

Letos se mu pak podařilo na antuce v Paříži zaskočit jinak momentálně takřka neporazitelného Novaka Djokoviče, jemuž překazil šanci na sezónní grandslam a podruhé se radoval s pohárem nad hlavou na jednom ze čtyř nejvýznamnějších turnajů.

„Vítězství na druhém grandslamu ještě zvýšilo moji reputaci a popularitu. Jen 26 hráčů dokázalo vyhrát dvakrát na turnajích velké čtyřky," připomněl rodák z Lausanne.

Podařilo se mu vymanit se z kategorie hráčů jako Tsonga, Ferrer či Berdych, kteří se sice dlouhodobě drží v elitní desítce, ale na tituly z Melbourne, Wimbledonu, Paříže či New Yorku roky marně čekají. A jejich naděje se nijak nezvyšují, možná spíše naopak.

Švýcarovi se v posledních dvou letech navíc na největších turnajích podařilo zastínit slavnější konkurenty. „V posledních dvou letech se mi podařilo se zabydlet mezi třemi čtyřmi nejlepšími hráči světa. Za tu dobu jsem vyhrál dva grandslamy, přitom Nadal v tomto období vyhrál jeden a Murray s Federerem žádný. Zbytek pobral Djokovič," zdůraznil svůj úspěch Wawrinka.

Reklama

Související témata: