Hlavní obsah

Djokovič - Nadal 6:1, 6:2Djokovič získal v Dauhá jubilejní titul. Strýcová padla ve finále čtyřhry v Aucklandu

Brisbane
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič má před nadcházejícím grandslamovým Australian Open fazónu. Na úvod sezóny vyhrál s přehledem štědře dotovaný turnaj v Dauhá poté, co ve finále porazil Rafaela Nadala ze Španělska hladce 6:1 a 6:2. Téměř tři roky čekala Běloruska Viktoria Azarenková na titul na turnajích WTA. Dočkala se v Brisbane, kde ve finále porazila Němku Angelique Kerberovou 6:3 a 6:1. Česká tenistka Barbora Strýcová na deblový titul v novozélandském Aucklandu nedosáhla. Ve finále s Dankou Koviničovou z Černé Hory prohrály s belgickou dvojicí Elise Mertensová, An-Sophie Mestachová 5:10 v supertie-breaku.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Novak Djokovič ve finále turnaje v Dauhá.

Článek

Djokovič, první hráč světového žebříčku a semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha, nedal Nadalovi šanci a v pátém utkání za sebou ho zdolal bez ztráty setu. V součtu s minulou sezónou si osmadvacetiletý Srb připsal šestý titul v řadě a celkově navíc jubilejní 60. triumf na okruhu ATP, což se mu povedlo jako desátému hráči v historii.

Srbský tenista také ukončil španělskou nadvládu v Dauhá, kde loni po výhře nad Berdychem získal titul David Ferrer, zatímco o rok dříve v Kataru triumfoval Nadal.

Bývalá světová jednička Azarenková, která naposledy turnaj okruhu WTA vyhrála v srpnu 2013 v Cincinnati, potvrdila, že v Brisbane se jí daří. Šestadvacetiletá dvojnásobná vítězka Australian Open zde získala titul už v roce 2009, o rok dřív a předloni dokázala postoupit do finále.

Ve finále se v mužském pavouku představí Švýcar Roger Federer a Kanaďan Milos Raonic.

Strýcová na titul nedosáhla

Strýcová a Koviničová dnes nejprve dohrály semifinálový zápas, v němž vyřadily Marinu Erakovicovou a Sílviu Solerovou. Ve finále proti Belgičankám lépe začaly a vyhrály úvodní set 6:2, soupeřky však dokázaly utkání otočit. Pro dvacetiletou Mertensovou to znamenalo premiérový titul na okruhu WTA.

Dva zápasy musela zvládnout i Stephensová. V semifinálové dohrávce si poradila s bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou a ve finále rovněž ve dvou setech zvítězila i nad Julií Görgesovou z Německa. Dvaadvacetiletá Američanka, které ve světovém žebříčku patří 30. místo, získala druhý titul v kariéře.

Radwaňská zvládla roli nasazené jedničky

Polská tenistka Agnieszka Radwaňská splnila na turnaji v čínském Šen-čenu roli nasazené jedničky. Ve finále porazila Američanku Alison Riskeovou 6:3, 6:2 a získala 18. titul na okruhu WTA. V novém vydání světového žebříčku se posune na čtvrté místo.

Úvodní set rozhodl brejk šestadvacetileté polské favoritky na 5:3, v druhé sadě ztratila 97. hráčka žebříčku Riskeová podání dvakrát. Radwaňská tak hladce vyhrála i druhý vzájemný duel a na celém turnaji neztratila v pěti zápasech ani set.

V Šen-čenu startovala i světová šestka Petra Kvitová. Hned na začátku turnaje však druhou nasazenou tenistku postihly střevní potíže a úvodní zápas nedohrála.

Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 283 855 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:1, 6:2.
Auckland (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Stephensová (5-USA) - Wozniacká (3-Dán.) 6:2, 7:6 (7:3).
Finále:
Stephensová (5-USA) - Görgesová (Něm.) 7:5, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Strýcová, Koviničová (ČR/Č. Hora) - Erakovicová, Solerová (N. Zél./Šp.) 6:4, 6:4.
Finále:
Mertensová, Mestachová (Belg.) - Strýcová, Koviničová (ČR/Č. Hora) 2:6, 6:3, 10:5.
Brisbane (tvrdý povrch, dotace 461 330 dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Thiem (8-Rak.) 6:1, 6:4, Raonic (4-Kan.) - Tomic (7-Austr.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:5).
Ženy (dotace 1 milión dolarů):
Dvouhra - finále:
Azarenková (Běl.) - Kerberová (4-Něm.) 6:3, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) - Kerberová, Petkovicová (Něm.) 7:5, 6:1.
Šen-čen (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
A. Radwaňská (1-Pol.) - Riskeová (USA) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Kingová, Niculescuová (USA/Rum.) - Sü I-Fan, Čeng Saj-saj (1-Čína) 6:1, 6:4.
Čennaí (tvrdý povrch, dotace 482 085 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Paire (3-Fr.) 6:3, 6:4
Čorič (8-Chorv.) - Bedene (Brit.) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:3.

Reklama

Související témata: