Hlavní obsah

Raonic - Federer 6:4, 6:4V Brisbane zvítězil Raonic. Plíšková v Sydney přehrála bývalou světovou jedničku

Aktualizováno

Z titulu na turnaji v Brisbane se v mužském pavouku raduje Kanaďan Milos Raonic. Pětadvacetiletý tenista ve finále přehrál Švýcara Rogera Federera dvakrát 6:4 a oplatil mu loňskou porážku. Tenistka Karolína Plíšková porazila v Sydney ve dvou setech někdejší světovou jedničku Annu Ivanovičovou ze Srbska. Z téhož turnaje se odhlásila z důvodu nemoci loňská vítězka Petra Kvitová.

Foto: Stringer, Reuters

Kanadský tenista Milos Raonic s trofejí pro vítěze turnaje v Brisbane.

Článek

Kanadský tenista Milos Raonic znemožnil favorizovanému Švýcarovi Rogeru Federerovi obhajobu titulu na turnaji v Brisbane. V repríze finále z loňského ročníku čtvrtý nasazený hráč oplatil turnajové jedničce porážku a po výsledku 6:4, 6:4 získal osmou trofej v kariéře.

Federer hrál v Brisbane finále třetím rokem po sobě, ale podruhé prohrál; v roce 2014 jej porazil domácí Lleyton Hewitt.

Na Raonice v předchozích deseti vzájemných duelech nestačil jen jednou, tentokrát ale nedokázal ani jednou prolomit servis skoro dvoumetrového soupeře. Sám v každém setu jednou při vlastním podání zaváhal a připravil se o možnost získat 89. titul.

"Letos sis to zasloužil ty, hráls dobře," řekl Federer Raonicovi při ceremoniálu. Prozradil, že nebyl úplně v kondici po zdravotní stránce, v týdnu se o něj pokoušela chřipka. "Trochu jsem marodil, ale dotáhl jsem to do finále. Jsem spokojený a tahle porážka mě neporazí," konstatoval Federer, který finálovou účastí korunoval první společný turnaj pod vedením nového trenéra Ivana Ljubičiče.

Plíšková zahájila výhrou

Naopak Karolína Plíšková už má za sebou první kolo. V něm porazila Srbku Annu Ivanovičovou 6:4 a 6:2. Ve druhém kole na ni čeká lepší z dvojice Pavlyučenková - Arruabarenaová.

Světová jedenáctka Plíšková porazila jen o pět míst v žebříčku níže postavenou Ivanovičovou i ve třetím vzájemném duelu. V obou setech sebrala soupeřce dvakrát podání, ale pak měla vždy trochu potíže s ukončením sady.

V té první vedla už 5:1, v další hře neproměnila setbol, v následujícím gamu přišla o podání a až při dalším vlastním servisu uspěla, byť na to potřebovala další čtyři setboly. Ve druhém setu se ujala vedení 4:0 a později při svém podání na vítězství musela odvrátit brejkbol a proměnila až třetí mečbol.

Wawrinka vyhrál počtvrté tenisový turnaj v Čennaí

Švýcarský tenista Stan Wawrinka vyhrál třetím rokem za sebou a počtvrté celkově turnaj v indickém Čennaí. Nejvýše nasazený favorit zvládl i finálový zápas ve dvou setech, Chorvata Bornu Čoriče porazil 6:3 a 7:5.

Třicetiletý Wawrinka, čtvrtý hráč světového žebříčku, získal titul v Čennaí počtvrté při osmé účasti. V kariéře oslavil dvanáctou trofej. Po úspěšné obhajobě si dopřeje týden volna a pak na Australian Open zaútočí na druhý titul, neboť před dvěma lety v Melbourne poprvé ovládl grandslam.

"Čekal jsem těžké utkání, Borna dokáže najít cestu, jak se vrátit do zápasu," řekl Wawrinka. Devatenáctiletý Čorič, nejmladší finalista na ATP Tour od roku 2008, po těžkých zápasech v předchozích dnech už neměl síly a finálová účast mu k velké radosti stačila. "Bylo to moje první finále, udělal jsem chyby, dejte mi prosím čas," prohlásil teenager.

Kvitová se turnaje v Sydney nezúčastní

V Číně českou hvězdu postihly střevní potíže a nedohrála tam duel prvního kola s domácí Čeng Saj-saj. "Jsem hrozně zklamaná, že se musím odhlásit, ale bohužel se ještě necítím dobře. Týden jsem pořádně nejedla, jsem slabá a celý zápas bych nevydržela. Chci být připravena na Melbourne," vysvětlila dvojnásobná wimbledonská vítězka, že hlavní je pro ni grandslamové Australian Open, které začne hned po turnaji v Sydney 18. ledna.

"Jako pro obhájkyni titulu pro mě tento turnaj mnoho znamená. Těším se, že se sem v budoucnu vrátím," dodala Kvitová, jež vloni získala v Sydney titul po finálovém vítězství nad Karolínou Plíškovou.

Plíšková letos na turnaji, který je generálkou na Australian Open, plní roli nasazené pětky. Do pavouku dvouhry se dostala i Lucie Hradecká, přestože v posledním kole kvalifikace neuspěla s Mirjanou Lučičovou-Baroniovou z Chorvatska. V turnaji se totiž uvolnilo ještě další místo po Polce Agnieszce Radwaňské, jež se omluvila kvůli zranění.

Tenisový turnaj mužů a žen v Sydney (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 753 000 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Ivanovičová (Srb.) 6:4, 6:2,
A. K. Schmiedlová (SR) - Bacsinszká (6-Švýc.) 1:6, 6:1, 6:3,
Garciaová - Mladenovicová (obě Fr.) 7:6 (7:4), 6:4,
Jankovičová (Srb.) - Vandewegheová (USA) 6:3, 6:4,
Kuzněcovová (Rus.) - Pattersonová (Austr.) 6:2, 6:0,
Pironkovová (Bulh.) - Curenková (Ukr.) 7:6 (8:6), 6:2.
Tenisový turnaj mužů a žen v Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 461 330 dolarů):
Dvouhra - finále:
Raonic (4-Kan.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Kontinen, Peers (2-Fin./Austr.) - Duckworth, Guccione (Austr.) 7:6 (7:4), 6:1.
Tenisový turnaj mužů v Čennaí (tvrdý povrch, dotace 482 085 dolarů):
Dvouhra - finále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Čorič (8-Chorv.) 6:3, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Marach, Martin (3-Rak./Fr.) - A. Krajicek, Paire (USA/Fr.) 6:3, 7:5.

Reklama