Hlavní obsah

Tenistka Šafářová vyhrála turnaj v Gold Coastu

PRAHA

Česká tenistka Lucie Šafářová vyhrála turnaj v australském Gold Coastu. Osmnáctiletá hráčka porazila v dnešním finále čtvrtou nasazenou Italku Flavii Pennettaovou 6:3 a 6:4 a vybojovala třetí turnajové prvenství na okruhu WTA v kariéře.

Článek

Šafářová zdolala papírovou favoritku v prvním vzájemném duelu za hodinu a 22 minut hry. Soupeřku drtila tvrdými údery, které Italka nedokázala vracet. Na tiskové konferenci po zápase česká tenistka řekla, že její hra je založena na jednoduché filosofii - útočit při každé příležitosti. "Současný tenis je o síle a je velmi rychlý," řekla. "A já tak vždycky hrála. Nikdy jsem nesázela na to, že budu jen běhat a vracet na druhou stranu míče. Otec mě už jako dítě učil, že vyhrát můžu jen tehdy, když budu zahrávat vítězné míče."

Česká vycházející hvězda, jíž ve světovém pořadí patřilo před turnajem 47. místo, si díky této taktice připsala v Austrálii celkem čtyři skalpy nasazených hráček. Postupně vyřadila dvojnásobnou vítězku z Gold Coastu a šestku Ai Sugijamaovou z Japonska, hlavní favoritku Patty Schnyderovou ze Švýcarska a v semifinále trojku Dinaru Safinovou z Ruska.

V boji o titul a prémii 28 000 dolarů na ni nestačila ani semifinálová přemožitelka vracející se Martiny Hingisové. "Já byla dnes trochu unavená a soupeřka zahrála skvělý zápas. Má výborný return i servis a zahrává míče strašně tvrdě. Je to vynikající hráčka," složila poklonu české tenistce Pennettaová.

O jediný set na turnaji připravila Šafářovou už ve druhém kole Slovenka Jarmila Gajdošová, hráčka z kvalifikace. Brněnská rodačka, jež na začátku února oslaví devatenácté narozeniny, přidala trofej z Gold Coastu k loňským triumfům v portugalském Estorilu a americkém Forest Hills.

Ještě loni zahajovala Šafářová v Austrálii rok jako 196. hráčka světa, dnešní vítězství ji posune na životní 35. místo v žebříčku. Svou pozici ještě může vylepšit na následujícím turnaji v Canbeře, potom už přijde na řadu Australian Open, do kterého se před rokem nekvalifikovala a bude tam slavit svoji premiéru.

Berdych na finále v Adelaide nedosáhl

Český tenista Tomáš Berdych nebude hrát o turnajový titul v Adelaide. V dnešním semifinálovém duelu byl nad síly dvacetiletého hráče Belgičan Xavier Malisse. Šestý nasazený Berdych, který se marně snažil napodobit čerstvý primát své přítelkyně Lucie Šafářové z Gold Coastu, prohrál první set 4:6, ve druhém dokonce nezískal ani game a s turnajem se rozloučil inkasovaným "kanárem".

Finále bude záležitostí nenasazených hráčů, protože z druhého duelu postoupil do nedělního utkání o titul francouzský tenista Florent Serra. Na něj zase nestačil Slovák Dominik Hrbatý, který na turnaji plnil roli druhého největšího favorita. Také Hrbatý nezískal ani set a prohrál dvakrát 3:6.

Strýcová neuspěla ve finále čtyřhry v Aucklandu

Česká tenistka Barbora Strýcová nedosáhla na deblový titul na turnaji v Auckladnu. S francouzskou partnerkou Emilií Loitovou nestačily v dnešním finále na ruský pár Jelena Lichovcevová, Věra Zvonarevová. Turnajové jedničky zvítězily ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Ve finále dvouhry Zvonarevová tolik štěstí neměla a z prvenství se radovala Francouzka Marion Bartoliová. Šestá nasazená hráčka si poradila s osmičkou hladce 6:2 a 6:2 a zaznamenala premiérový triumf na okruhu WTA. Dosud měla na kontě jen šest semifinálových účastí, z toho tři v Aucklandu.

"Jedinečné. Když jsme viděla tolik dobrých ruských hráček v pavouku, rozhodně jsem sázela na triumf hráčky z Ruska. Nakonec jsem překonala sama sebe a jsem na to pyšná," řekla Bartoliová, jíž cestu k titulu trochu usnadnila skrečí semifinálového duelu za stavu 1:1 na sety turnajová jednička Naďa Petrovová.

GOLD COAST
Dvouhra - finále:
Šafářová (ČR) - Pennettaová (4-It.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Safinová, Shaughnessyová (2-Rus./USA) - Blacková, Stubbsová (1-Zimb./Austr.). 6:2, 6:3.
ADELAIDE
Dvouhra - semifinále:
Malisse (Belg.) - Berdych (6-ČR) 6:4, 6:0, Serra (Fr.) - Hrbatý (2-SR) 6:3, 6:3.
AUCKLAND
Dvouhra - finále:
Bartoliová (6-Fr.) - Zvonarevová (8-Rus.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Lichovcevová, Zvonarevová (1-Rus.) - Loitová, Strýcová (Fr./ČR) 6:3, 6:4.

Reklama