Hlavní obsah

Nový tenisový rok je tu, favority znovu Serena a Djokovič. Navrátil věří Plíškové

Praha

Loni chyběla Novaku Djokovičovi jediná výhra a Sereně Williamsové dvě, aby se ozdobně zapsali do tenisových dějin. Sezónní grandslam odolal, ale je tu další šance. Osmadvacetiletý Srb a o šest let starší americká tenistka budou i letos odrážet šiky soupeřů. První grandslam startuje v Melbourne v pondělí v 1 h našeho času.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Novak Djokovič ve finále turnaje v Dauhá.

Článek

Djokovič zakončil rok 2015 s jedenácti tituly a zápasovou bilancí 82:6. Způsob, jakým zatočil minulý týden s oponenty na turnaji v katarském Dauhá, ale naznačil, že na jeho dominanci by se nemělo změnit vůbec nic. Snad jen, že bude ještě větší, a porážky omezí tak, aby se daly spočítat na prstech jedné ruky.

„Rafael Nadal má stoprocentní pravdu. Nejdřív je Djokovič, potom dlouho, dlouho nic, pak Federer a Murray, a až pak ti další," říká český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil. V australských vedrech na prvním grandslamu roku v Melbourne by se také naplno měla projevit Srbova unikátní fyzická připravenost. „Že by někdo zvládl tolik zápasů na tři sety a pak třeba ve finále Djokoviče porazil, to si nedovedu představit. V této pohodě a formě je Novak jednoznačný favorit," myslí si Navrátil.

Ofenzíva holobrádků se ale zatím neuskutečnila

Špička sice pomalu stárne, nejmladším hráčem v Top 10 je šestadvacetiletý Japonec Kei Nišikori, chystaná grandslamová ofenzíva tenisových holobrádků se ale zatím neuskutečnila, i když o ní třeba Bulhar Grigor Dimitrov (24) rád mluví.

„Z těch mladých hráčů jsem si myslel, že může v Austrálii hodně daleko postoupit Rakušan Dominic Thiem, ten se mi strašně líbil. Jenže na turnaji v Sydney teď nedohrál zápas, tak nevím, jak to bude vypadat," přemítá Navrátil.

Mezi ženami je před Australian Open situace o dost zamotanější a může za ni i nečitelný zdravotní stav řady hráček z nejlepší desítky. „Serena neodehrála zápas, Šarapovová neodehrála zápas, Petra Kvitová kvůli zdravotním potížím taky ne," vypočítává Navrátil. Favoritek na titul z Melbourne je víc, ale světová jednička Williamsová by měla mít před ostatními stále navrch. „Serena je nesmírně zkušená hráčka, loňský rok jí výborně vyšel, a pokud bude dobře připravená, zase může být o krok před ostatními," soudí český kapitán.

Jak na tom ale americká tenisová šéfka je, nikdo příliš netuší. „Špička je u holek daleko širší. Halepová je výborná hráčka a znovu se dá počítat i s Azarenkovou, která tu minulou sezónu měla nahoru, dolů."

Jako správný patriot však Navrátil přeje úspěchy hlavně Češkám. „Daleko může jít Karolína Plíšková. Hraje super a v první desítce se letos zabydlí ještě víc," prorokuje daviscupový kapitán.

Komu bude patřit tenisová sezóna?
LUKÁŠ DLOUHÝ dvojnásobný grandslamový vítěz v deblu
„Neumím si představit, že by letos Djokoviče někdo porážel pravidelně. U ženských je to těžší, ale když bude zdravá Serena, zase bude vyhrávat. Taky věřím, že české holky ji budou prohánět. Karolína Plíšková nad ní vyhrála set v IPTL, tak proč by nemohla zazářit víc než loni?“
TOMÁŠ KRUPA trenér Jiřího Veselého
„Osobně nemám žádného černého koně, ale myslím, že jeden kůň je jasný a jmenuje se Djokovič... U holek bych si troufal tipnout, že nahoru půjde Azarenková. A jinak budou všichni prohánět všechny.“
TOMÁŠ ŠMÍD vítěz Davis Cupu 1980
„Upřímně říkám, že nevidím nikoho, kdo by mohl za pár dní v Austrálii porazit Djokoviče, jedině snad on sám sebe. Pro mě je jasným favoritem na titul. U ženských je ale možné všechno. Tam nikdy nevíte.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články