Hlavní obsah

Kar. Plíšková - Birrellová 6:4, 6:4Karolína Plíšková napodobila sestru, Štěpánek i Rosol na Australian Open přemohli Japonce

Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

Karolína Plíšková napodobila na Australian Open svoji sestru Kristýnu a postoupila do druhého kola. Třiadvacetiletá tenistka, jež v Melbourne plní roli nasazené devítky, zdolala domácí Kimberly Birrellovou dvakrát 6:4. Přes první kolo zdárně přešli i další čtyři Češi. Barbora Strýcová si poradila s dvaatřicátou nasazenou Caroline Garciaovou z Francie 6:2, 6:4. Denisa Allertová vyřadila Američanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou po setech 6:4, 6:7, 6:3. Radek Štěpánek zase přehrál Japonce Tacuma Ita 6:4, 6:3, 6:7 a 6:2. Dál jde i Lukáš Rosol, jenž porazil jiného hráče ze země vycházejícího slunce Tara Daniela 7:6, 7:5, 5:7, 6:7 a 6:1. Hůře se vedlo devatenáctileté Kateřině Siniakové. Česká naděje podlehla favorizované Švýcarce Timee Bacsinszké 3:6, 5:7 a s úvodním grandslamovým turnajem sezóny se loučí. Dohrála také Petra Cetkovská, s Němkou Sabine Lisickou prohrála dvakrát 4:6.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Karolína Plíšková v utkání proti Kimberly Birrellové na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Kristýna Plíšková v pondělí senzačně porazila domácí hvězdu Samanthu Stosurovou a podruhé v kariéře pronikla na Australian Open do druhého kola. O necelých 24 hodin na její postup navázalo i její dvojče. Také Karolína změřila síly s Australankou, byť méně zvučnějšího jména. Teprve sedmnáctiletá Birrellová si díky divoké kartě odbyla grandslamový debut ve dvouhře a fanoušky nezklamala.

Plíšková sice vstoupila do zápasu pořádně zhurta, když hned v úvodu čistou hrou vzala mladé Australance podání. V osmém gamu ovšem také ona přišla o servis a 296. tenistka žebříčku WTA srovnala na 4:4. Drama se ale v Hisense Areně nekonalo. Světové dvanáctce se podařil rebrejk, čistou hrou prorazila domácí hráčce podání a první set již z rukou nepustila.

Druhou sadu začala Birrellová slibně. Po využitém brejkbolu se ujala vedení 2:0, jenže nadějný náskok neudržela. Rodačka z Loun si v následné hře taktéž vytvořila tři brejkboly a ten třetí proměnila. Plíšková se mohla opřít o svůj kvalitní servis a v dalším průběhu utkání už nedala soupeřce šanci. Za stavu 2:2 Australanka podruhé v druhém setu ztratila podání a Plíšková v poklidu dokráčela k vítězství. Zápas ukončila za 81 minut čistou hrou.

Plíšková se v boji o účast ve třetím kole utká s Němkou Julií Görgesovou, která zvítězila nad Rumunkou Andreeou Mituovou 6:3, 6:4.

Strýcová vyřadila Garciaovou

Pavouk ženské dvouhry opouští dvaatřicátá nasazená Caroline Garciaová a postarala se o to česká tenistka Barbora Strýcová. Francouzku dokázala porazit potřetí v řadě, tentokrát 6:2, 6:4.

Strýcová za celý zápas ani jednou nepřišla o servis, naopak soupeřce ho vzala hned třikrát. Rodačka z Plzně byla v zápase mnohem trpělivější. Francouzka se dopustila celkem třiceti nevynucených chyb, zatímco Strýcová jich udělala o polovinu méně.

Strýcová se ve své kariéře dostala v Melbourne nejdál do třetího kola (2011, 2015), o zopakování svého dosavadního maxima bude usilovat v duelu s americkou kvalifikantkou Vaniou Kingovou. Té patří na žebříčku WTA až 349. příčka.

Cetkovská končí, Allertová po boji postupuje

O překvapení na účet nasazených se pokoušela i Petra Cetkovská, na turnajovou třicítku Lisickou však nestačila. Cetkovská tak zažila neúspěšný návrat na Australian Open po čtyřech letech. Němka se v dalším kole střetne s Allertovou, která tak může pomstít krajanku Cetkovskou.

Allertová přešla do druhého kola po vítězství nad Mattekovou-Sandsovou. Postupující musel určit až třetí set, který česká hráčka ovládla 6:3. Duel přitom mohla ukončit mnohem dřív. Za stavu 6:4 a 5:4 podávala na vítězství, o servis ale přišla a zkušená Američanka nakonec druhou sadu získala v tie breaku.

Pokud Allertová přes Lisickou přejde, dosáhne svého nejlepšího výsledku na grandslamech. Dosud na turnajích "velké čtyřky" došla vždy do druhého kola, které ale bylo její konečnou stanicí.

Siniaková na favoritku nevyzrála

Siniaková měla ze všech českých tenistek nejtěžší los. Turnajová jedenáctka Bacsinszká, která loni prožila životní sezónu, splnila proti talentované Češce roli favoritky. Siniaková jí sice hned zkraje zápasu sebrala servis a vedla 2:0. Jenže pak Švýcarka uhrála pět her v řadě a první sadu už dovedla do úspěšného konce.

Druhý set byl hodně vyrovnaný a trval téměř hodinu. Siniaková v devátém gamu za stavu 4:4 přišla o servis, jenže Bacsinszká při svém podání zápas neukončila. Siniakové se podařil rebrejk, přesto se jí duel už zvrátit nepodařilo. V následné hře jí loňská semifinalistka French Open znovu uzmula servis a světová čtrnáctka se již o vítězství nenechala připravit.

Bacsinská po brzkém vyřazení na turnajích v Brisbane a Sydney slavila v Melbourne Parku vůbec první výhru v novém roce. V příštím kole narazí na Němku Anniku Beckovou, jež bez potíží přehrála domácí Priscillu Honovou 6:0, 6:3.

Siniaková prozatím nevylepší své grandslamové maximum, kterým zůstává loňská účast ve druhém kole právě v Melbourne.

Štěpánek a Rosol slaví postup  

Bitvu o třetí kolo svedou v Melbourne Parku Radek Štěpánek i Lukáš Rosol. První jmenovaný si start v hlavním turnaji musel vybojovat v kvalifikaci, kterou absolvoval po čtrnácti letech. Po třech vítězných zápasech nenašel přemožitele ani v prvním kole. S dalším úspěšným kvalifikantem Item ztratil pouze třetí set, který prohrál v tie breaku.

Českého tenisového veterána nyní čeká Švýcar Stan Wawrinka, jenž v Melbourne triumfoval před dvěma lety.

Rosol narazil na Daniela před dvěma lety v Davisově poháru. Tehdy Japonce udolal 3:2 na sety a stejný výsledek se zrodil i dnes. Český tenista vedl už 2:0 na sety, soupeř ale dokázal srovnat a o vítězi musel rozhodnout až pátý set. V něm měl jasně navrch Rosol, jenž nyní vyzve pětadvacátého nasazeného Jacka Socka z USA.

Australian Open (dotace 44 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Ito (Jap.) 6:4, 6:3, 6:7 (5:7), 6:2
Rosol (ČR) - Daniel (Jap.) 7:6 (7:2), 7:5, 5:7, 6:7 (5:7), 6:1
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kar. Plíšková (9-ČR) - Birrellová (Austr.) 6:4, 6:4
Bacsinszká (11-Švýc.) - Siniaková (ČR) 6:3, 7:5
Lisická (30-Něm.) - Cetkovská (ČR) 6:4, 6:4
Strýcová (ČR) - Garciaová (32-Fr.) 6:2, 6:4
Allertová (ČR) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3
Další úterní výsledky Australian Open najdete zde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články