Hlavní obsah

Allertová - Lisická 6:3, 2:6, 6:4Skvělé! Rosol, Allertová, Strýcová i Plíšková si zahrají o osmifinále, neuspěl jen Štěpánek

Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

Český tenis bude mít ve třetím kole letošního Australian Open pětinásobné zastoupení. Po Tomáši Berdychovi si postup ve čtvrtek zajistili i Lukáš Rosol, Barbora Strýcová, nasazená devítka Karolína Plíšková a Denisa Allertová, která si vítězstvím nad turnajovou třicítkou Sabine Lisickou poprvé v kariéře zahraje na grandslamu o osmifinále. O překvapení na účet favorita se pokoušel Radek Štěpánek, s předloňským šampiónem Stanem Wawrinkou ale prohrál 2:6, 3:6 a 4:6.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Česká tenistka Denisa Allertová během zápasu s Němkou Sabine Lisickou.

Článek
Fotogalerie

Allertová se utkala s Lisickou už předloni v Lucemburku. V hale tehdejší 145. hráčka světa dokázala přes wimbledonskou finalistku z roku 2013 senzačně přejít do čtvrtfinále a na toto cenné vítězství navázala i dnes v Melbourne Parku.

Allertová začala výtečně. V páté hře prvního setu sice ztratila za stavu 2:2 servis, poté už ale nepovolila soupeřce ani jeden game!

Druhá sada byla v režii favorizované Němky, která dvakrát sebrala Allertové podání a za 36 minut získala sadu poměrem 6:2. Do rozhodujícího třetího setu vstoupila lépe Allertová. Hned na úvod prorazila Lisické servis a brejk následně potvrdila. V devátém gamu však pustila Němku k brejkbolu a ta nabídnutou šanci bleskově využila.

Rozhodující moment napínavého střetnutí přišel za stavu 4:4. Allertová si v nejdelším gamu celého zápasu vypracovala tři brejkboly a Němku nakonec počtvrté v utkání připravila o podání. Česká tenistka si již vítězství nenechala vzít a po dvou hodinách a pěti minutách slavila postup do třetího kola. V něm narazí na Britku Johannu Kontaovou. Obě hráčky se dosud střetly pouze jednou. Loni na French Open zvítězila Češka 7:6, 4:6, 6:2.

Hůře se vedlo Allertové ve čtyřhře. S Nizozemkou Demi Schuursovou prohrály v zápase prvního kola s druhým nasazeným párem Chan Yung-Jan, Chan Hao-Ching z Tchaj-wanu dvakrát 1:6.

Strýcová si poradila s Kingovou

Strýcová prohrála s Kingovou pouze jedno ze čtyř vzájemných střetnutí a pozitivní bilanci ve čtvrtek ještě vylepšila. První set byl nesmírně dramatický a trval déle než hodinu.

Rodačka z Plzně dlouho tahala za kratší konec. Prohrávala 0:3 a 3:5, ani to jí však nezlomilo. Strýcová třemi gamy v řadě otočila na 6:5, přesto si Kingová dokázala ještě vynutit tie break. V něm 349. hráčka světa získala minibrejk, o slibný náskok 4:2 ovšem přišla. Strýcová v dalším průběhu zkrácené hry povolila soupeřce jediný bod. Dvakrát si pomohla výtečným podáním. Zahrála dvě esa, přičemž to druhé znamenalo setbol, který česká hráčka využila. Závěrečnou výměnu prvního setu ukončila parádním prohozem.

Strýcové se vydařil i vstup do druhé sady. Dvakrát uzmula soupeřce servis a vedla 4:1. Kingová se ale nevzdávala a dokázala stav srovnat. Rozhodující moment pak přišel v devátém gamu. Strýcová znovu prolomila Američance podání a o postup do třetího kola se již nenechala připravit.

Strýcová pronikla do třetího kola Australian Open potřetí v kariéře (2011 a 2015). O premiérový start v osmifinále se utká s favorizovanou Španělkou Garbiňe Muguruzaovou. Se světovou trojkou nemá česká tenistka příznivou bilanci. Prohrála s ní loni ve dvou setech jak na antuce ve Stuttgartu, tak na tvrdém povrchu v Tokiu.

Plíšková vyřadila Görgesovou

Duel mezi Karolínou Plíškovou a Julií Görgesovou přišel na řadu až na závěr celého čtvrtečního programu. První set byl v Rod Laver Areně vyrovnaný a vítěze určil až tie break. V něm byla úspěšnější česká hráčka.

Zatímco Plíšková udělala pouze jednu dvojchybu, Němka jich udělala celkem šest, přičemž tu poslední v nejméně vhodnou dobu. Plíšková díky ní získala první sadu a v té druhé už na dvorci jasně dominovala. Němce dovolila uhrát jediný game a za hodinu a 32 minut se radovala z postupu.

Ve třetím kole narazí na Rusku Jekatěrinu Makarovovou. Pokud Plíšková uspěje, dosáhne na svůj nejlepší výsledek na grandslamovém turnaji.

Štěpánek na favorita nestačil

Radek Štěpánek si musel start v hlavním turnaji vybojovat v kvalifikaci, kterou absolvoval po čtrnácti letech. V prvním kole přehrál ve čtyřech setech Japonce Tacuma Ita a proti čtvrtému nasazenému Wawrinkovi, jenž v Melbourne triumfoval před dvěma lety, neměl co ztratit.

Štěpánek se podle očekávání od samého začátku hodně tlačil k síti, byl aktivní, přesto ho Švýcar v prvních dvou sadách nepustil ani k jednomu brejkbolu. Naopak on sám čelil hned několika. První dva ještě český tenisový veterán odvrátil, ve čtvrtém gamu ale poprvé přišel o podání a Wawrinka následně brejk potvrdil. Za stavu 5:2 Švýcar podruhé uzmul soupeři servis a první set získal za 32 minut 6:2.

Wawrinka byl jistý v úderech i v druhé sadě. Hned zkraje se dostal do vedení 3:0 a náskok si pečlivě hlídal. Druhý set ukončil Švýcar čistou hrou.

Třetí set byl velmi vyrovnaný a trval skoro hodinu. Štěpánek ukázal, že je obrovský bojovník. V úvodu sice ztratil servis a prohrával 1:3, poté se ale rozjel k velkému výkonu. Poprvé v zápase se propracoval k brejkbolům, první čtyři ještě neproměnil, byť Wawrinka mnohdy odolával jen s notnou dávkou štěstí. Štěpánek po dobře připraveném útoku pokazil smeč, pak měl zase Švýcar štěstí, když míček z jeho rakety lízl lajnu. Na pátý pokus se ale Štěpánek už dočkal a zaslouženě srovnal na 3:3. Jenže Wawrinkovi se povedl rebrejk a měl opět navrch.

Jenže Štěpánek se nevzdával. Za nepříznivého stavu 3:4 si vytvořil tři brejkboly, ani jeden ovšem nevyužil. Diváky v Hisense Areně předváděný tenis obou borců hodně bavil, čtvrtého setu se ale nedočkali. Wawrinka nejprve při svém podání odvrátil tři brejkboly a poté proměnil hned první mečbol.

Rosol zdolal Socka, pomstí Štěpánka?

Štěpánka může pomstít Lukáš Rosol, jenž ve čtvrtek vyřadil pětadvacátého nasazeného Jacka Socka a v boji o osmifinále vyzve právě Wawrinku. Duel byl hodně vyrovnaný, což dokazují i statistiky, klíčové okamžiky ale zvládl lépe český hráč.

První dva sety vyhrál těsně v tie breaku (8:6 a 7:5). Ve třetím pak za stavu 3:2 sebral Američanovi podání a náskok udržel až do konce. Rosol neztratil během celého střetnutí ani jednou servis a poprvé v kariéře si na Australian Open zahraje ve třetím kole.

Australian Open (dotace 44 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Wawrinka (4-Švýc.) - Štěpánek (ČR) 6:2, 6:3, 6:4
Rosol (ČR) - Sock (25-USA) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 6:3
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Kar. Plíšková (9-ČR) - Görgesová (Něm.) 7:6 (7:5), 6:1
Allertová (ČR) - Lisická (30-Něm.) 6:3, 2:6, 6:4
Strýcová (ČR) - Kingová (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Chan Yung-Jan, Chan Hao-Ching (2-Tchaj-wan) - Allertová, Schuursová (ČR/Niz.) 6:1, 6:1
Babosová, Srebotniková (4-Maď./Slovin.) - Siniaková, Duševinová (ČR/Rus.) 6:3, 7:5
Další čtvrteční výsledky Australian Open najdete zde.

Reklama