Hlavní obsah

Hewitt se loučil se slzami v očích. Ale sudího nešetřil: Jsi podělaný idiot

Melbourne

Začínal jako neomalený bouřlivák, ale když se ve čtvrtek loučil s bohatou kariérou, měl už dávno status národní legendy, bojovníka a borce s příkladným přístupem k milovanému sportu. Australský tenista Lleyton Hewitt se po porážce od Davida Ferrera v pozápasovém ceremoniálu emotivně loučil s fanoušky po boku svých dětí. Ale během utkání dal i vzpomenout na své bouřlivé mládí.

Foto: Issei Kato, Reuters

Lleyton Hewitt vedle svých dětí pije šampaňské na pozápasové tiskové konferenci po své poslední dvouhře v profesionálním tenisu.

Článek

Dvojnásobný grandslamový šampión už dlouho dopředu avizoval, že letošní Australian Open bude jeho posledním turnajem v kariéře. A očekávalo se, že čtyřiatřicetiletému Hewittovi, aktuálně 308. hráči světa, ukončí kariéru právě Ferrer, jenž soupeři nepovolil ani set.

„Dal jsem do toho všechno, do šatny jsem si nic nenechal. Celou kariéru jsem odehrál na sto procent. Vždy jsem miloval, když jsem tady mohl nastoupit a hrát zápasy. Měl jsem velké štěstí, že jsem měl tu možnost dvacet let v kuse," rozpovídal se v Rod Laver Areně k fanouškům vítěz 30 turnajů ATP a šampión z US Open a Wimbledonu.

Během utkání ale jakoby se na chvíli vrátil v čase zpět. Neudržel nervy na uzdě poté, co mu rozhodčí opakovaně zahlásil chybu nohou při servisu. Frustraci si vybil na umpirovém sudím Paskalu Mariovi.

Na výsledek to nemělo vliv

„Jsi podělaný idiot. Přesně kvůli tomuhle všichni v šatně říkají, že si o sobě moc myslíš," zachytily ruchové mikrofony kartáč směrem k umipru od Hewitta, jenž rovněž nazval čárového sudího „pitomcem".

Jakoby fanoušci viděli svého miláčka ve verzi o patnáct let dříve. Po utkání a srdceryvném ceremoniálu nicméně uznal, že zmíněné verdikty neměly na výsledek žádný vliv. Jen ho rozčílily, protože přišly v době, kdy měl pocit, že by mohl mít ve třetím setu na obrat.

„To druhé hlášení chyby nohou přišlo v hodně frustrující okamžik. Měl jsem pocit, že jsem se dostával zpátky do zápasu. Ale víte co, stejně by to na výsledek nemělo vůbec žádný vliv," uvědomovala si bývalá světová jednička.

Užil si každou minutu

Poklonu za úžasnou kariéru a přání všeho nejlepšího do tenisového důchodu zaslali zprostředkovaně kolegové jako Novak Djokovič, Rafael Nadal, či Andy Murray, jenž po australském veteránovi, respektive jeho přezdívce „Rusty", pojmenoval svého psa.

Hewitt u tenisu ale dál zůstává, ještě na Australian Open hraje čtyřhru po boku Sama Grotha a po turnaji se přesune do pozice kapitána daviscupového týmu, s nímž jako hráč získal dvakrát salátovou mísu.

„Užíval jsem si každou minutu, kterou jsem mohl hrát za Austrálii, když jsem oblékl zeleno zlatý dres. Ale nejenom v Davis Cupu. Hrdě jsem reprezentoval naši skvělou zem po celý rok. Podpora a láska, kterou jsem si užíval obzvlášť v posledních letech, byla neuvěřitelná," vyznal se ze svého patriotismu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články