Hlavní obsah

Podezření na Australian Open! Sázková kancelář stáhla z nabídky zápas s českou účastí

Melbourne

Stín skandálu kolem zmanipulovaných tenisových zápasů už sahá i na probíhající grandslamové Australian Open. Sázková kancelář Pinnacle Sports stáhla sázky na duel prvního kola smíšené čtyřhry mezi česko-polským párem Lukasz Kubot, Andrea Hlaváčková a španělskou dvojicí Lara Arruabarrenaová, David Marrero kvůli podezření na zmanipulování zápasu.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká tenistka Andrea Hlaváčková.

Článek

Sázková kancelář vysvětlila svůj tah listu New York Times tím, že duel jinak spíše okrajové části turnaje smíšené čtyřhry přitáhl neobvyklé množství vsazených peněz, a to z drtivé většiny na Hlaváčkovou s Kubotem, kteří nakonec vyhráli hladce 6:0, 6:3 za 49 minut.

Kancelář třináct hodin před zápasem přestala přijímat na toto utkání vklady. Španělský pár odmítal, že by cokoliv věděl o případném zmanipulování jejich zápasu. Marrero nicméně přiznal, že má zraněné koleno, což ho při hře limitovalo.

„Viděli jsme, že malé množství lidí vsází hodně peněz. Tyhle zápasy jsou relativně malé. Jakékoliv agresivnější chování sázkařů je tak z naší strany snadno rozpoznatelné," uvedl tiskový mluvčí Pinnacle Marco Blume.

25krát vyšší sázky než obvykle

Doplnil, že jinak sázková kancelář žádný jiný zápas z probíhajícího Australian Open ze své nabídky nestáhla. Neuvedl však, jak vysoké částky byly na zápas vsazeny. Jiná kancelář Betfair však informovala, že na utkání přijala sázky v hodnotě 25 tisíc dolarů, přitom na podobná utkání se pohybují většinou pod hranicí 1000 dolarů.

Arruabarrenaová, 33. hráčka deblového žebříčku, sdělila, že o zranění svého partnera informovala kouče, turnajové doktory a několik španělských tenistů. Španělka připomněla, že pokud by do utkání nenastoupili, přišli by o prize money v hodnotě 2250 liber.

Ani Hlaváčková s Kubotem nezaznamenali nic, co by nasvědčovalo tomu, že byl zápas zmanipulovaný. „Ano, oni hráli určitě na 100 procent a i my jsme makali naplno a vyhráli," ujišťoval Kubot, jenž už měl pohovor s protikorupční jednotkou The Tennis Integrity Unit (TIU).

„Právě jsem mluvil s TIU, ale obsah rozhovoru je tajný. Oni si mě povolali," dodal Polák. „I se mnou hovořili, ale jak už vysvětlil Lukasz, je to tajné," uvedla Hlaváčková, která spolu s Kubotem už vypadla ve druhém kole mixu.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík