Hlavní obsah

Raonic - Wawrinka 6:4, 6:3, 5:7, 4:6, 6:3Wawrinka na Australian Open končí. Britská senzace si zahraje čtvrtfinále

Aktualizováno

Čtvrtý tenista světa Stan Wawrinka vypadl na grandslamovém Australian Open už ve čtvrtém kole, v němž prohrál se třináctým nasazeným Milosem Raonicem z Kanady 4:6, 3:6, 7:5, 6:4 a 3:6. Ve čtvrtfinále se Raonic utká s Francouzem Gaëlem Monfilsem.

Foto: Jason Reed, Reuters

Kanaďan Milos Raonic v utkání proti Stanu Wawrinkovi v osmifinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobný grandslamový vítěz a loňský semifinalista Australian Open, Stan Wawrinka, dokázal proti výborně hrajícímu Raonicovi srovnat zápas, přestože prohrával už 0:2 na sety.

Jenže v šesté hře rozhodující sady ztratil favorizovaný Švýcar servis a Raonic, byť neproměnil první mečbol při servisu soupeře, nakonec vynikající zápas dopodával k vítězství.

V pěti vzájemných zápasech porazil pětadvacetiletý Kanaďan zkušenějšího Wawrinku, předloňského vítěze Australian Open, vůbec poprvé.

Monfils pobavil tygřím skokem

Raonicův příští soupeř, Gael Monfils, se probojoval do čtvrtfinále grandslamového Australian Open poprvé v kariéře, když ve čtvrtém kole vyřadil nenasazeného Rusa Andreje Kuzněcova po setch 7:5, 3:6, 6:3 a 7:6.

Třiadvacátý nasazený Francouz bavil diváky nejen skvělým tenisem, ale i svými typickými akrobatickými kousky. Hodně extravagantní úder předvedl zejména ve druhém setu, kdy se ve snaze dosáhnout na již takřka ztracený míček, odrazil a doslova letěl za balónkem, který však na druhou stranu kurtu nevrátil.

Nicméně si vysloužil bouřlivý aplaus. I když se při nevídaném úderu lehce zranil, nakonec po dvou hodinách a 37 minutách postoupil mezi nejlepší osmičku turnaje.

Bez větších potíží si proklestil cestu do čtvrtfinále druhý nasazený Andy Murry, když vyřadil posledního domácího zástupce ve dvouhře Bernarda Tomice  ve třech setech 6:4, 6:4, 7:6. O semifinále si britský tenista zahraje se Španělem Davidem Ferrerem, jenž si podobně snadno poradil s Američanem Johnem Isnerem (6:4, 6:4, 7:5).

Přemožitelka Plíškové dohrála

V senzační jízdě turnajem pokračuje nenasazaná Johanna Kontaová, která se jako první Britka po dlouhých 32 letech dostala do grandslamového čtvrtfinále. Vyřadila přemožitelku Karolíny Plíškovkové, jedenadvacátou nasazenou Rusku Jekatěrinu Makarovovou, po setech 4:6, 6:4 a 8:6.

Poslední Britská tenistka, která se dostala do grandslamového čtvrtfinále, byla dosud Jo Durieová. Ta se probojovala do nejlepší osmičky ve Wimbledonu v roce 1984.

Kontaová, která v turnaji vyřadila už Venus Williamsovou či Denisu Allertovou, prohrála úvodní sadu, ale zápas do velké bitvě dokázala otočit, a po třech hodinách a čtyřech minutách slavila životní výhru. Ve čtvrtfinále se utká s Čang Šuaj, jež v třísetové bitvě vyřadila loňskou semifinalistku Madison Keysovou z USA. Číňanka, které patří na žebříčku WTA až 133. místo, překvapuje v Melbourne dál. Přitom až do letošního Australian Open neměla na grandslamech při 14 účastech ani jedinou výhru.

„Věřte mi, že ty čtyři minuty byly velmi důležité. Mentálně, emocionálně i fyzicky to bylo naprosto vyčerpávající. Nechala jsem na kurtu úplně všechno," rozplývala se po utkání 47. tenistka světa.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 44 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Murray (2-Brit.) - Tomic (16-Austr.) 6:4, 6:4, 7:6 (7:4)
Raonic (13-Kan.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6:4, 6:3, 5:7, 4:6, 6:3
Ferrer (8-Šp.) - Isner (10-USA) 6:4, 6:4, 7:5
Monfils (23-Fr.) - Kuzněcov (Rus.) 7:5, 3:6, 6:3, 7:6 (7:4)
Ženy
Dvouhra - 4. kolo:
Kerberová (7-Něm.) - Becková (Něm.) 6:4, 6:0
Kontaová (Brit.) - Makarovová (21-Rus.) 4:6, 6:4, 8:6
Čang Šuaj (Čína) - Keysová (15-USA) 3:6, 6:3, 6:3
Výsledky českých tenistů najdete ZDE

Reklama