Hlavní obsah

Konec dlouholeté spolupráce! Kvitová se rozešla s koučem Kotyzou

Praha

Tenistka Petra Kvitová ukončila v pondělí po více než sedmi letech spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou, pod jehož vedením dvakrát vyhrála Wimbledon a v roce 2011 i Turnaj mistryň. Kdo českou jedničku povede, zatím není jasné. Pětadvacetiletá hráčka, které patří na žebříčku WTA aktuálně sedmá příčka, chce situaci ohledně nového kouče vyřešit během února.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová s trenérem Davidem Kotyzou.

Článek

"Po sedmi krásných letech se rozcházíme s trenérem Davidem Kotyzou. Chtěla bych mu moc poděkovat za vše, co pro mě po celou tu dobu dělal, jak na kurtu, tak mimo něj," napsala Kvitová na facebooku. "Cítila jsem, že moje kariéra potřebuje nový silný impulz, změnu, proto jsem se na osobní schůzce s Davidem dohodla na ukončení naší spolupráce," vysvětlila Kvitová v prohlášení pro ČTK.

"Davidova nástupce nyní pochopitelně nemám, čeká mě Fed Cup, kam se moc těším. V únoru pak vše vyřeším," rozhodla se pětadvacetiletá hráčka. Kondičním trenérem čtyřnásobné vítězky Fed Cupu zůstává David Vydra.

"Poděkovala jsem mu za roky spolupráce, úspěchy, vyhrané tituly a za vše, co jsme spolu prožili a dokázali," uvedla rodačka z Fulneku k rozchodu s osmačtyřicetiletým Kotyzou. Trenér pro ČTK reagoval v podobném duchu: "Respektuji rozhodnutí Petry a přeji jí do budoucna mnoho úspěchů v osobním i sportovním životě."

Pod Kotyzou vystoupala do absolutní špičky

Kvitovou vedl do 16 let její otec Jiří, pak přešla do tenisového centra v Prostějově. S Kotyzou, který dříve trénoval například i Lucii Šafářovou, začala spolupracovat v listopadu 2008 a zpočátku je vedl společně s Ivetou Benešovou.

Pod Kotyzovým vedením vystoupala Kvitová do absolutní špičky. Získala 17 vítězství na turnajích okruhu WTA včetně dvou triumfů ve Wimbledonu v letech 2011 a 2014, kdy zároveň vyhrála anketu Sportovec roku. Ve světovém žebříčku byla v době jejich začátků v páté desítce a na počátku roku 2012 ji dělila jedna výhra od postu světové jedničky.

Kariéru Kvitové provázejí skvělé výsledky a propady. Loni se potýkala s následky prodělané mononukleózy, přesto vyhrála tři turnaje a byla ve finále Turnaje mistryň. Letos nezačala šťastně: v čínském Šen-čenu měla střevní problémy, proto vzdala po setu svůj první zápas, odhlásila se ze Sydney a na Australian Open vypadla ve 2. kole.

Učinila Petra Kvitová podle vás správné rozhodnutí, že se rozešla s trenérem Davidem Kotyzou?
Ano
63 %
Ne
37 %
Celkem hlasovalo 26885 čtenářů.

Reklama

Související témata: