Hlavní obsah

Tenistka Karatančevová dostala dvouletý trest za doping

Slibně se rozvíjející kariéru bulharské tenistky Sesil Karatančevové přeruší dvouletý trest za doping. Oznámili to zástupci Mezinárodní tenisové federace ITF s tím, že šestnáctiletá hráčka měla dvakrát pozitivní test na anabolický steroid nandrolon. Trest se tenistce bude počítat od 1. ledna 2006, hráčka se proti němu může do tří týdnů odvolat.

Článek

Karatančevová neprošla dopingovou kontrolou na loňském Roland Garros 31. května po prohraném čtvrtfinálovém utkání s Ruskou Jelenou Lichovcevovou. Další pozitivní test měla 5. července při mimosoutěžní kontrole v Tokiu.

Disciplinární komise ITF, která se jejím případem zabývala už na prosincovém zasedání v Londýně, oba případy brala jako první provinění proti pravidlům. Proto udělila hráčce dvouletý trest. V prosinci dostal Argentinec Mariano Puerta distanc na osm let, u něho však byl pozitivní test z finále Roland Garros už druhým prohřeškem v kariéře.

Všechny výsledky Karatančevové z loňského pařížského grandslamu budou anulovány. Navíc musí vrátit peníze, které si na okruhu WTA od té doby vydělala. Přijde i o body získané do žebříčku. Momentálně jí ve světovém pořadí WTA patří 41. místo.

O pozitivním výsledku Karatančevové v Paříži informoval už v prosinci list L'Equipe. Podle francouzského deníku tenistka před porotou ITF svůj pozitivní test vysvětlovala tím, že byla v době odběru těhotná a později prý potratila. Těhotenský test jejího vzorku v laboratoři Chatenay Malabry byl ale negativní. Karatančevová všechny tyto informace popřela.

Reklama