Hlavní obsah

ATP si kvůli korupci v tenisu nechá vypracovat nezávislou studii

Tenisová asociace ATP si nechá vypracovat nezávislou studii o fungování svých protikorupčních mechanismů. Reaguje tak na kritiku z nedostatečného vyšetření a následného zamlčení zmanipulovaných zápasů, s nímž nedávno přišel portál BBC s odvoláním na získané tajné dokumenty. Podle něj se vyšetřování týkalo 16 tenistů, kteří patřili v posledním desetiletí do první padesátky světového žebříčku a někteří vyhráli na grandslamech, žádný trest ale nepadl.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Zleva prezident ITF David Haggerty, šéf specializované protikorupční jednotky Tennis Integrity Philip Brook a předseda ATP Chris Kermode při tiskové konferenci na Australian Open.

Článek

"Ve sportu je teď toxické prostředí v tom smyslu, že si jej lidé snadno spojí s nedávnými skandály, s nimiž bojují jiné velké federace," řekl předseda ATP Chris Kermode s odkazem na korupční skandály ve fotbalu či v atletice.

Průzkum, který povede prominentní londýnský právník Adam Lewis a jehož výsledky budou veřejně přístupné, se bude týkat například transparentnosti a financování Jednotky pro bezúhonnost tenisu (TIU) či možnostem, jak zvýšit dosah tenisových protikorupčních vzdělávacích programů.

"Tohle už se mělo udělat dávno," řekl médiím profesionální britský sázkař, jenž si přál zůstat v anonymitě. "Zdá se mi, že jen říkají lidem, co chtějí slyšet," dodal.

Podezření ze zmanipulování zápasů se dotklo i probíhajícího Australian Open. Kvůli nezvykle vysokým sázkám na zápas prvního kola mixu mezi česko-polským párem Andrea Hlaváčková, Lukasz Kubot a španělskou dvojicí Lara Arruabarrenaová, David Marrero jej sázkové kanceláře ještě před jeho začátkem stáhly z nabídky. Hlaváčková s Kubotem museli následně vypovídat před TIU.

Reklama