Hlavní obsah

Soares, J. Murray - Nestor, Štěpánek 2:6, 6:4, 7:5Marný boj! Deblista Štěpánek zůstal na Australian Open těsně pod vrcholem

Melbourne
Aktualizováno

Finále čtyřhry výborně rozehráli, ale nakonec se museli smířit s těsnou porážkou. Deblový pár Radek Štěpánek a Daniel Nestor nedotáhl finálový zápas v Melbourne do vítězného konce, když podlehl britsko-brazilské dvojici Jamie Murray - Bruno Soares ve třech setech 6:2, 4:6 a 5:7. Sedmatřicetiletý český reprezentant mohl na Australian Open triumfovat podruhé v kariéře, avšak na své prvenství z roku 2012, kdy vyhrál po boku Inda Leandra Paese, nenavázal.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Radek Štěpánek (druhý zprava) gratuluje vítězům.

Článek
Fotogalerie

Radek Štěpánek hrál své páté grandslamové finále. Kromě prventsví v Melbourne před čtyřmi lety vyhrál ještě čtyřhru na US Open 2013. S o šest let starším Nestorem tvoří pár od této sezóny a odehráli jen jeden zápas, přesto na prvním grandslamu došli až do finále.

V něm sice získali jasně první set, ale pak se nemohli prosadit při podání soupeřů a horko-těžko bránili vlastní servis. Jednou Štěpánek odvrátil brejkbol i tak, že těsně uhnul ráně Soarese a míč proletěl kolem jeho hlavy do autu.

Ve druhém setu ztratil jako jediný podání levou rukou hrající Nestor. Ve třetím setu přišel o servis i Štěpánek, ale při podání Murrayho dokázal česko-kanadský pár odvrátit mečbol a srovnat na 5:5. Jenže Nestor vzápětí přišel pod zataženou střechou v Areně Roda Lavera podruhé o servis a Soares zápas dokončil.

Hráli lépe, uznal český tenista

Přesně hodinu po půlnoci australského času poslal Štěpánek při třetím mečbolu soupeřů return do sítě. "Porážka ve finále grandslamu se vždycky kouše těžko, ale rozhodně se nemáme za co stydět. Odcházíme s hlavou nahoře a můžeme být pyšní, co se nám povedlo, a jsem rád, že nám to sedlo hned na úvod," řekl Štěpánek po finále Radiožurnálu.

"Měl jsem pocit, že jsme byli lepším týmem, ale bohužel nám chyběl v závěru kousíček, abychom to strhli na svou stranu a dotáhli to. Mám pocit, že jsme si to spíš prohráli, než jsme byli poraženi, ale o tom grandslamy jsou. Oni zůstali trpěliví a bojovali do poslední chvíle," doplnil dvojnásobný vítěz Davisova poháru.

Štěpánek se v případě výhry mohl vyrovnat Danielu Vackovi, který jako jediný Čech v Open éře vyhrál tři grandslamové tituly ve čtyřhře. Vacek dvakrát ovládl Roland Garros (1996 a 1997), v roce 1997 s Rusem Jevgenijem Kafelnikovem triumfoval i na US Open.

Úspěch Jamieho Murrayho v hledišti přes pozdní hodinu sledoval i jeho mladší bratr Andy, kterého v neděli čeká finále dvouhry se Srbem Novakem Djokovičem. "Andy, máš být v posteli," říkal Jamie při vyhlášení. "Nevím, proč jsi tady a fotíš nás, ale neboj, při tvém finále budu u kurtu a taky ti budu fandit," dodal.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 44 mil. australských dolarů):
Muži, čtyřhra - finále:
J. Murray, Soares (7-Brit./Braz.) - Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) 2:6, 6:4, 7:5
Finále ženské dvouhry zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík