Hlavní obsah

Berdych: Budu makat, aby moje výkony nekolísaly

Radek MalinaSport.czPrávo

Smělé plány má český tenista Tomáš Berdych. Jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, chystá se proniknout do elitní dvacítky žebříčku ATP.

Článek

Jak jste si užil zimní přestávku?

Během dovolené v Dominikánské republice jsem si pěkně odpočinul. Sice jsem občas hrál s přítelkyní tenis, ale jinak jsem hlavně relaxoval, abych byl správně natěšený na start nové sezóny. Jen mě mrzí, že jsem nestihl vyrazit podle plánu na hory.

Přípravu jste začal už v polovině listopadu. Jak jste tak dlouhý tréninkový proces zvládl?

Je to nutné. Nejprve jsem pracoval na fyzické kondici, protože když budu mít v těžkých zápasech sílu, budu mnohem blíže úspěchu. Zvládl jsem to bez problémů, ale na první zápas jsem se moc těšil.

Novou sezónu jste začal postupem do semifinále turnaje v Adelaide. Jak důležitý je tenhle výsledek s ohledem na blížící se start Australian open?

Když po dlouhé době v tréninku vyrazíte k prvnímu zápasu pod otevřeným nebem v novém roce, chcete vyhrát. Pro sebevědomí je vítězství v prvním zápase nebo povedený turnaj, jako jsem odehrál já v Adelaide, strašně cenný. Když po takové době v prvním duelu neuspějete, může vás to dost srazit.

Uvědomujete si, že úspěchy v závěru minulého roku dost změnily vaši pozici?

Pochopitelně to vnímám. Nebylo by pro reputaci moc dobré, aby člověk hned prohrál. I proto si toho úspěšného vstupu cením. A z celkového pohledu si velmi dobře uvědomuji, že jsem byl jakž takž úspěšný, a tak se na mě bude chtít spousta hráčů vytáhnout. Znám to z vlastní zkušenosti, nebyl jsem jiný.

Proto si tolik ceníte dobrého vstupu? Získal jste sebevědomí v dostatečném množství?

Nejdůležitější je můj pocit po zápase, ne komentáře ostatních. Tenis je dnes vyrovnaný. Všechno je to o psychice, o sebevědomí. Hráči první stovky hrají prakticky stejně. Rozhodují jen maličkosti, příjemné věci, které vám vytvářejí pohodu.

K té přispívají jistě i výsledky přítelkyně Lucie Šafářové, která vyhrála turnaj v Gold Coast a smělé plány má i pro Australian Open. Budete bydlet společně?

Určitě. I když nebudeme mít žádný apartmán, ale ubytujeme se v oficiálním hotelu. Je příjemné, když tam můžeme být společně. Ale i v průběhu roku se najde čas, kdy můžeme být společně. Každopádně je taková situace lepší než být čtrnáct dnů sám.

Minulý rok jste zakončil jako pětadvacátý. Vytyčil jste si na prahu nového roku cíl, který byste v podobě postupu na žebříčku ATP chtěl naplnit?

Chci postoupit do dvacítky, ale žádné konkrétní číslo nemohu říct. Důvody jsou dva. Jednak nechci, aby se z toho případně nestal nenaplněný sen. A především jsem se k tomu postavil tak, že chci hlavně dostat výsledky do větší roviny, aby moje výkony nekolísaly. Když tohle naplním, sám budu zvědavý, kde se na žebříčku zastavím.

A jaký je cíl pro Australian Open, kde jste při dvou startech došel nejdál do druhého kola?

Budu nasazený, takže bych mohl vytěžit z losu. Když bude přívětivý, mohl bych se pavoukem prokousat dále. Ale také to nemusí vyjít.

Koho považujete za největšího favorita mužské části turnaje?

Bude chybět nejen Agassi, ale také Safin s Nadalem, takže role favorita jednoznačně patří Federerovi. Ale těžko se dopředu předvídá, protože ani on nemusí mít den, nevstoupí do zápasu optimálně a už nepříznivý vývoj nedožene.

Reklama