Hlavní obsah

Djokovič - Murray 6:1, 7:5, 7:6Djokovič ovládl Australian Open. Ve finále smetl Murrayho a slaví svůj jedenáctý grandslamový titul

Melbourne
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič pošesté ovládl Australian Open a připsal si svůj jedenáctý granslamový titul. V nedělním finále porazil Brita Andyho Murrayho 6:1, 7:5 a 7:6 a dorovnal tak historický počin Australana Roye Emersona. Naopak Brit popáté ve finále tohoto grandslamu prohrál.

Foto: Jason O'brien, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Byl to souboj dvou nejvýše postavených tenistů na žebříčku ATP, přesto byl výsledek jednoznačný. Djokovič ve třech setech přehrál Murrayho a připsal si svůj jedenáctý grandslamový titul, čímž se posunul na dělené páté místo v historické tabulce. Na vedoucího Švýcara Rogera Federera, kterého zdolal v semifinále, ztrácí šest titulů.

Vítězstvím v Austrálii také dorovnal Australana Roye Emersona. Oba dokázali Australian Open šestkrát vyhrát. Nikdo jiný tolikrát v Melbourne nedominoval.

I Murray se zapsal do historie. Pátou finálou prohrou na jednom grandslamu dorovnal „rekord" svého bývalého kouče Ivana Lendla, jenž tolikrát padl na US Open.

„Je pro mě obrovskou ctí být zmiňován v jedné větě s takovou legendou jakou byl Rod Laver," narážel v pozápasovém rozhovoru Djokovič na bývalého skvělého Australana, jenž stejně jako Srb dokázal na grandslamových turnajích jedenáctkrát zvítězit. „Tento turnaj je nejlepší na světě a těším se zase za rok," dodala světová jednička.

Ještě před ním se k mikrofonu dostal poražený finalista Murray, který svému přemožiteli vysekl poklonu. „Gratuluji ti k šestému titulu na Australian Open. Zasloužíš si to. Je neuvěřitelné, jak konzistentně hraješ." Osmadvacetiletý rodák z Glasgowa neopomenul ani svoji manželku, jež má v následujících dnech porodit. „Slibuji ti Kim, že budu sedět v nejbližším letadle," řekl se slzami v očích.

Djokovič měl od začátku navrch

První set byl zcela v režii světové jedničky. Djokovič sice v úvodním gamu čelil dvěma brejkbolům. Ty ale dokázal odvrátit a následně sebral dvakrát Murrayho podání. Britský tenista se zmohl pouze na jednu hru a za třicet dva minut prohrál 1:6.

V tom druhém se druhý muž na žebříčku ATP výrazně zlepšil. Byl sebevědomější, důraznější a agresivnější. Lépe si počínal i na servisu, ale srážely ho uspěchané údery, díky kterým několikrát daroval Djokovičovi fiftýn. Rozhodující moment přišel v jedenácté hře, kdy si Murray nepohlídal své podání. V poslední výměně měl dokonce dvakrát štěstí, kdy míček vyslaný z jeho rakety lízal pásku, ale i přesto světová jednička trpělivou hrou počkala na Murrayho chybu a dostala se do vedení 6:5. V následné hře Srb svůj brejk potvrdil.

Hned zkraje toho třetího navázal Djokovič na své výkony a vzal Murraymu servis. Frustrovaný Brit se ale nevzdal a dokázal urputnou hrou držet se Srbem krok až do zkrácené hry, ve které prohrál, i díky dvěma dvojchybám, 3:7.

Djokovič tak stále drží stoprocentní úspěšnost ve finálových duelech na Australian Open. Za to Murray ani jednou první grandslam sezóny nevyhrál.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 44 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (2-Brit.) 6:1, 7:5, 7:6 (7:3)

Reklama

Související témata: