Hlavní obsah

Djokovič triumfem v Melbourne vyrovnal rekord Emersona. Hraju nejlepší tenis v životě, řekl Srb

Srb Novak Djokovič po vítězství 6:1, 7:5 a 7:6 ve finále Australian Open nad Britem Andym Murraym prohlásil, že v posledním roce hraje nejlepší tenis v životě. Rodák z Bělehradu ovládl čtyři z posledních pěti grandslamů a jedenáctým singlovým triumfem na turnajích velké čtyřky vyrovnal na pátém místě historické tabulky Björna Borga a Roda Lavera. Na rekordmana Rogera Federera ztrácí šest titulů.

Foto: Jason O'brien, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open.

Článek
Fotogalerie

"Nechci přemýšlet o tom, jak daleko jsou moje hranice. Věřím, že můžu vyhrát každý zápas a v posledních 15 měsících hraju nejlepší tenis svého života. Výsledky to ukazují," řekl Djokovič, který byl na posledních osmi grandslamech pokaždé minimálně v semifinále a pětkrát získal titul.

Šestým triumfem v Melbourne vyrovnal rekord Australana Roye Emersona. "Jsem nesmírně poctěn, že je moje jméno zmiňováno mezi takovými legendami tenisu, jako jsou Rod Laver nebo Roy Emerson. Je to neuvěřitelný pocit přepsat historii a vyrovnat rekord jednoho z nejlepších hráčů všech dob," podotkl Djokovič.

"Když máte možnost přepsat historii, přidá vám to motivaci navíc, než vejdete na kurt. Snažil jsem se to tedy pozitivně využít a povedlo se," radoval se osmadvacetiletý první hráč světa.

O týden staršího Murrayho porazil pojedenácté z posledních dvanácti vzájemných duelů. A na grandslamech se mu daří i proti dalším členům "velké čtyřky" Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi. "Dá se říct, že se připravuji na Murrayho, Federera a Nadala. Tihle tři hráči jsou vedle mě nejvíc dominantní. Bez urážky k hráčům jako David Ferrer nebo Stan Wawrinka. Snažím se připravit tak, abych na grandslamech podával nejlepší výkony a analyzuji hru těchto tří hráčů," dodal Djokovič.

Vyhraje Novak Djokovič Australian Open i příští rok?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 839 čtenářů.

Reklama

Související témata: