Hlavní obsah

Vymaže Djokovič rekordy Federera? Hraje vlastní ligu, získá až 20 grandslamů, tvrdí experti

Melbourne

S udivující lehkostí drtí zbytek tenisového světa, sbírá jeden titul za druhým a zdá se, že stále nemá dost. Nic také nenasvědčuje tomu, že by v nejbližší době dokázal někdo rozjetého Novaka Djokoviče vykolejit. Bývalé tenisové hvězdy i odborní komentátoři se shodují, že fenomenální Srb může pokořit i rekordy Rogera Federera a stát se nejlepším tenistou všech dob.

Foto: Issei Kato, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Ve finále letošního Australian Open mu stačily proti světové dvojce Andymu Murraymu jen tři sety a v průběhu utkání asi jen málokdo věřil, že by se bělehradský rodák neradoval z vítězství.

Aniž by se musel vybičovat k heroickému úsilí, dokráčel si pro svůj jedenáctý grandslamový titul, čímž se vyrovnal legendám jako Rod Laver a Björn Borg. Z posledních pěti grandslamů vyhrál čtyři, a pokud bude podobným tempem pokračovat, bude brzo atakovat takřka nedostižnou metu v podobě sedmnácti triumfů Rogera Federera.

Tenisté s nejvíce tituly z grandslamových turnajů
1. Roger Federer17
2. Pete Sampras14
2. Rafael Nadal14
4. Roy Emerson12
5. Rod Laver11
5. Björn Borg11
5. Novak Djokovič11

„Novak naprosto všechno kontroluje. To on rozhoduje, jak dlouho chce být na kurtu. Ostatním nezbývá než doufat, že ho před zápasem zapomene vyzvednout jeho řidič," popsal s nadsázkou dominanci osmadvacetiletého Srba wimbledonský šampión Goran Ivaniševič v rozhovoru pro britský list Telegraph.

Vše má pod kontrolou

„Upřímně, jakožto trenér a bývalý hráč musím říct, že vůbec nevím, jakou taktiku bych určil svému hráči, aby Djokoviče porazil. On může pokořit všechny rekordy. Pokud bude zdravý, může hrát dalších pět šest let a vyhrávat tak dva až tři grandslamy ročně. Takže dohromady by jich měl dvacet," dodal bývalý chorvatský tenista.

Ještě před dvěma třemi roky se zdálo, že se bude o ty nejcennější tituly rvát ve vyrovnaných bojích s Murraym či Nadalem, jenže Djokovič posunul od té doby svoji hru o další level výš a v podstatě hraje svou vlastní ligu.

„Z velké čtyřky se stala velká jednička," popsala trefně situaci v tenisové elitě BBC. Ani historicky stále ještě nejúspěšnější aktivní hráči Roger Federer a Rafael Nadal, dohromady majitelé 31 grandslamových titulů, už neumí najít na grandslamových turnajích na hru osmadvacetiletého suveréna protizbraň. Naposledy ho na nich dokázali zdolat před čtyřmi (Wimbledon 2012), respektive dvěma (Roland Garros 2014) roky.

Agresivnější instinkty a faktor Becker

S Nadalem loni Djokovič zametl i ve Španělově království v Roland Garros, a tak je nejspíš jen otázkou času, kdy si přivlastní i dosud chybějící triumf z antukového French Open.

„Novak byl vždy vynikající obranář. Teď se ale zdá, že kromě skvělé defenzívy vám zároveň dokáže zasadit smrtící rány. Ve všem se zlepšil. Má skvělé podání, lépe hraje na síti, s čímž pomohl kouč Boris Becker, a jeho instinkty jsou mnohem agresivnější. Mentálně je nastaven tak, že nevěří, že by mohl prohrát," všiml si někdejší finalista Australian Open John Lloyd.

Podle něho bylo angažování Beckera do realizačního týmu posledním střípkem k dokonalé skládačce. „Říct o Borisovi, že je sebevědomý, je ještě hodně zdrženlivé vyjádření. Myslím to v pozitivním smyslu slova. Den před zápasem mají všichni trochu pochyby, ale když máte na své straně Beckera, je to obrovský rozdíl," myslí si Lloyd.

Djokovič bude podle něj na grandslamech v nejbližší době jen velmi těžko k poražení: „Když bude mít některý hráč životní den a všechno mu tam bude padat jako Wawrinkovi loni na French Open, může se to stát. Jenže Djokovič už má kolem sebe auru, která mu už tak trochu automaticky přidává několik důležitých bodů navíc. I proti Federerovi. Ten už ho v zápase na tři vítězné sety neporazil pěkně dlouho. A dobře o tom ví."

Překoná Novak Djokovič v počtu grandslamový titulů Rogera Federera?
Ano
65,4 %
Ne
34,6 %
Celkem hlasovalo 3028 čtenářů.

Reklama

Související témata: