Hlavní obsah

České tenistky zápasí s ultrapomalým povrchem. Rumuni nachystali šmirgl

Kluž

Playflex. Povrch, na který české tenistky při putování po turnajích WTA už prakticky nenarazí. Ultrapomalý podklad teď má být těžkou rumunskou zbraní při víkendovém zápase 1. kola Fed Cupu.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová si stejně jako její kolegyně zvyká v Kluži na povrch kurtu pro utkání 1. kola Fed Cupu.

Článek

„Povrch vybírají domácí a my se podle toho musíme zařídit," nestresuje se kapitán Petr Pála. V minulých letech často zažil nářky soupeřek na český výběr povrchu, který byl naopak enormně rychlý. Někdy až za hranicí regulérnosti.

Hraniční hodnota tzv. Court Pace Rating je 50, ta ale byla podle měření Mezinárodní tenisové federace překročena při finále v roce 2014 s Německem o dva body a českou stranu čekaly sankce, ačkoli kurt v pražské O2 areně se kvůli tomu předělávat nemusel. Loni proti Rusku už byly hodnoty pod požadovanou padesátkou.

V Rumunsku se řeší opačné problémy. „Minimum je 24 a naměřili 29. Těžko říct, co to přesně znamená, ale je to v normě a velmi pomalé," připustil Pála.

Zvykají si rychle

České tenistky byly z prvních tréninků na playflexu rozpačité. „Ale za těch pár dnů už to tak hrozné není," tvrdila Petra Kvitová, ačkoli povrch její hře založené na snaze rychle ukončit výměnu rozhodně nesvědčí.

„Ale tak zvykáme si, no. Vybrali to Rumuni dobře," tvrdila Plíšková a pak komentovala video, které jí pustil mluvčí týmu Karel Tejkal. „Tady jsem byla pozdě, zase pozdě a tady už raketa letěla... Jsou tu divné odskoky, každý míč jinak, což je proti čopům, co hraje Niculescuová strašně nepříjemné. Jediná výhoda, že to docela skáče, takže nemusím do kolen," řekla Plíšková. „Ale stejně je to šmirgl," ulevila si Strýcová.

Od Pály, který chtěl týmu oznámit nominaci na sobotu ve čtvrtek večer, uslyší Češky ještě soubor rad, kterými se na playflexu řídit. Rada číslo 1? „Nemělo by se pospíchat s údery, nezabíjet to z prvního míče. Péťa a Karolína do toho chodí, což tady je to malinko těžší a nemělo by se to opravdu uspěchat. To se může vymstít," varoval kapitán.

Postoupí české tenistky přes domácí Rumunsko v utkání 1. kola Fed Cupu?
Ano
83,2 %
Ne
16,8 %
Celkem hlasovalo 10768 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články