Hlavní obsah

Venus Williamsová v Melbourne skončila, Serena měla problémy

MELBOURNE

Venus Williamsová se stala největší hvězdou, která zhasla hned v úvodním dnu prvního grandslamového turnaje roku. Finalistku Australian Open z roku 2003 a letos desátou nasazenou hráčku v pondělí překvapivě vyřadila teprve osmnáctiletá Bulharka Cvetana Pironkovová z Bulharska. Svoji starší sestru málem napodobila i obhájkyně titulu Serena Williamsová, ale ta nakonec čínskou soupeřku porazila.

Článek

Pironkovová se o šokující výsledek postarala při své premiéře na grandslamovém turnaji. Nezalekla se silových úderů bývalé světové jedničky a brnkala Američance na nervy, protože dobíhala skoro každý balon. "Znala jsem Venus z televize, její hru jsem milovala, ale na kurtu jsem profesionálkou a nemyslím na to, že byla mým dětským idolem," řekla Bulharka. Slavit odmítla. "Je to jen jedna výhra a čeká mě další zápas," doplnila tenistka.

Ve druhém setu Pironkovová dokonce uštědřila Venus "kanára" a rozhodující set vyhrála poměrem 9:7. "Prostě jsem nedokázala hrát svoji hru. Nevím, co se stalo," řekla Venus Williamsová, která udělala 65 nevynucených chyb. "S tím se nedá vyhrávat. Kdybych to nestřílela mimo kurt, tak jsem tohle musela vyhrát," řekla.

Sereně Williamsové večer zahrozila Číňanka Li Na, když vyhrála druhý set, ale v rozhodující sadě Američanka hrozbu vyřazení nepovolila. "Mentálně jsme se sebou bojovala. Druhou sadu jsem si prostě prohrála. Nedělala jsem, co jsem měla," řekla turnajová třináctka. Mohla se stát druhou obhájkyní titulu, která by vypadla v prvním kole. Zatím jedinou takovou je její krajanka Jennifer Capriatiová, která vyhořela v prvním kole 2003.

Další favoritky neměly v úvodní duelech komplikace. První hráčka světa Lindsay Davenportová ztratila jen tři hry, lehkou práci měly i Ruska Maria Šarapovová a Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová. "Mám dojem, že jsem schopna se poměřit s jakoukoli soupeřkou," řekla loňská finalistka Davenportová.

Na Šarapovové nebylo při výhře nad Němkou Sandrou Klöselovou znát zranění ramena. "Konečně jsem odehrála zápas bez bolesti, nic jsem necítila," řekla Ruska. Obává se jen, že celý turnaj zdravotně nevydrží. "Určitě se to ozve," řekla.

Henman pokračuje ve špatných výkonech

Ve špatných výkonech pokračuje i Brit Tim Henman. Bývalý čtvrtý hráč světa dnes vyhrál první set, ve čtvrtém vedl 5:1, ale prohrál s Rusem Dmitrijem Tursunovem stejně jako loni ve druhém kole Wimbledonu. "Vím, kde herně jsem. Bylo tam pár dobrých momentů, i když je frustrující prohrát," řekl Henman. "Neřeknu, že jsem hrál dobře, ale je vidět určité zlepšení," dodal.

Přitom na Australian Open prohrál v prvním kole poprvé po osmi letech a podruhé na Grand Slamu za sebou. "Měl jsem to jednoduše vyhrát, ale snad to brzy přijde," uvedl Brit.

Nečekané problémy měl Argentinec David Nalbandian. Vítěz Turnaje mistrů, jeden ze čtyř mužů, kteří loni porazili Švýcara Rogera Federera, se pět setů potil s Thajcem Danaiem Udomchokem. "Není to sice nejlepší start, ale postoupil jsem a je jedno, po jakém to bylo výsledku. Snad se to ale bude zlepšovat," řekl Nalbandian.

Reklama