Hlavní obsah

Vik měl na Australian Open na dosah skalp Hewitta

Blízko k obrovskému překvapení měl český tenista Robin Vik na Australian Open. Při své premiéře v hlavní soutěži v Melbourne málem položil na lopatky domácího favorita Lleytona Hewitta, ale nakonec s třetím nasazeným soupeřem v pěti setech prohrál. Z českých zástupců postoupily pouze Nicole Vaidišová a Iveta Benešová.

Článek

Vik se Hewitta v bouřlivé atmosféře centrkurtu nebál. "Věřil jsem stále ve vítězství, protože jsem viděl, že nehraje nejlepší tenis," řekl Vik po utkání novinářům. A k šokující výhře měl blízko. Stačilo ve čtvrtém setu za stavu 6:5 vyhrát si servis, ale Vik to nedokázal. "Převažuje zklamání z prohry, než to, že jsem hrál dobrý zápas s vysoko postaveným hráčem," řekl.

S Hewittem hrál otevřenou partii. Z rytmu soupeře dostával změnou stylu hry, dokázal zahrát rychlý míč i úspěšně zkracoval za síť. Na konci zápasu měl na kontě o pět vyhraných míčů více, na druhou stranu udělal o stejný počet víc nevynucených chyb. S trenérem Davidem Prinosilem po vyřazení zatím nemluvil. "Takovéto duely se musí probírat s chladnou hlavou. Když člověk prohraje, tak se dostává z únavy mnohem déle," dodal.

Hewitt byl silnější v hlavě

V utkání s Hewittem označil český tenista za zlomový čtvrtý set. Nejdříve nevyužil brejkbol na 4:1, ale pak vedl 6:5 a podával. Klíčový servis ovšem ztratil čistou hrou. "Zahrál jsem nedobře první míč a už se to vezlo," komentoval to Vik. V rozhodující sadě dokázal vyrovnat na 3:3, ale to bylo z jeho strany vše. "Pátý set byla loterie a myslím si, že byl silnější v hlavě," řekl.

Pětadvacetiletý Vik loni zaznamenal v žebříčku ATP druhý největší vzestup, když se posunul o 362 pozic až na 58. místo světa. "Dříve jsem nebyl nikde. Měl jsem laxní přístup k tenisu a nevěřil jsem, že můžu být v nejlepší stovce, ale Prinosil mi ukázal, že na to mám a je vidět, že měl pravdu," uznal.

Vaidišová: V dalším kole mi bude stačit zahrát standard

Suverénně vstoupila do turnaje nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová. Šestnáctá nasazená povolila Bělorusce Anastasii Jakimovové jen čtyři hry. "Byl to dobrý zápas na rozehrání, neměla jsem žádné problémy. Vyhrát první utkání na Grand Slamu je vždy důležité," uvedla Vaidišová.

Ve druhém kole narazí na Rusku Annu Čakvetadzeovou. "Nebude to tak lehké, ale pokud zahraji svůj standard, mělo by to vyjít. Čím víc zápasů budu hrát, tím to bude lepší," řekla šestnáctiletá Češka.

Birnerová prohrála s Rakušankou potřetí v řadě

S Australian Open se naopak rozloučila Eva Birnerová po prohře s Rakušankou Sybille Bammerovou, s níž prohrála potřetí za sebou. "Nebyl to sice nejhorší los, zápas určitě nebyl ztracený, ale nakonec to přece jen ani potřetí nevyšlo. Je to s ní opravdu těžké, doběhne snad každý míč," konstatovala Birnerová.

Po úspěšné kvalifikaci vypadl v prvním kole Pavel Šnobel. V zápase s Nizozemcem Raemonem Sluiterem sice vyhrál druhou sadu 6:2, ale zápas prohrál 1:3. "Udělal jsem si něco s ramenem. Poslední dva sety mě to trápilo a vůbec jsem nemohl servírovat, což rozhodlo," litoval Šnobel po své grandslamové premiéře v hlavní soutěži. "Jinak jsem se cítil fit, do zápasu jsem si věřil, byl to do prvního kola dobrý los, ale bohužel," dodal.

Reklama