Hlavní obsah

Revizní komise bude prošetřovat podezření na korupci v tenisu

Minimálně rok bude trvat vyšetřování nově ustavené nezávislé revizní komise (IRP), která se bude zabývat podezřením z korupce a ovlivňování zápasů v tenisu a zhodnotí efektivitu současných kontrolních opatření v bílém sportu. Na zřízení IRP se už v lednu shodly čtyři hlavní tenisové orgány, mužská ATP, ženská WTA, mezinárodní federace ITF a vedení grandslamů.

Foto: Jason Reed, Reuters

Francouzský tenista Gael Monfils hovoří s umpirovým rozhodčním. Ilustrační foto.

Článek

Vytvoření nezávislého vyšetřovacího orgánu se silným mandátem si vynutila aféra s údajným ovlivňováním zápasů, kterou odstartovala reportáž BBC a BuzzFeed News. Podle médií existující oddělení pro bezúhonnost tenisu (TIU) selhalo v případech minimálně 16 tenistů, u kterých se dostatečně nezabývalo opakovanými varovnými signály, že "prodávají" své zápasy.

IRP nyní práci TIU prověří, zabývat se bude i dalšími spornými případy a zhodnotí efektivitu současného tenisového antikorupčního programu. V závěrečné veřejně přístupné zprávě by IRP měla navrhnout případné změny.

"Není určený žádný konečný termín, do kdy by IRP měla dokončit své nezávislé vyšetřování. Očekává se, že bude trvat minimálně 12 měsíců, během nichž IRP zveřejní předběžnou zprávu," uvedly ATP, WTA, ITF a rada Grand Slamů v oficiálním prohlášení.

Reklama