Hlavní obsah

Šafářová jde do akce, představí se v Dauhá

Dauhá/Praha
Aktualizováno

Tenistka Lucie Šafářová se po zdravotních problémech poprvé letos představí v akci, příští týden bude obhajovat titul na turnaji v katarském Dauhá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Šafářová s trofejí pro vítěze Fed Cupu 2015.

Článek

Devětadvacetiletá Šafářová hrála naposledy koncem října v Singapuru na Turnaji mistryň. Poté měla nastoupit ve finále Fed Cupu, ale do hry nezasáhla a neinfekční zánět kloubů ji donutil vynechat i úvod sezóny včetně Australian Open.

Nyní už druhým týdnem trénuje v Dauhá s kanadským koučem Robem Steckleym a těší se na návrat. "Věci se vyvíjejí dobře, nic mě nebolí a opravdu se strašně těším, protože to bylo hrozně dlouhé období bez tenisu. Jsem strašně ráda, že se moje zdraví povedlo zase dát do kupy. Snad to už takhle vydrží a budu na všech dalších velkých turnajích," řekla v telefonickém rozhovoru s českými médii.

Zdravotní komplikace provázejí Šafářovou již od loňského září. Po grandslamovém US Open měla bakteriální infekci a dokonce strávila i týden v nemocnici. Pak stihla odehrát jen dva menší turnaje plus zmíněné Mastes a znovu onemocněla.

Šest měsíců nic nedělala

"Bez tří týdnů jsem víceméně šest měsíců nic nedělala. To je pro mě nejdelší období v kariéře, kdy jsem nemohla sportovat. Bylo to vážně náročný," řekla brněnská rodačka. V rámci léčby brala hodně druhů prášků, několik typů antibiotik. "Což je taky pro tělo náročný. Ale už se cítím dobře a teď to bude o tom, abych vydržela ne jeden zápas, ale víc zápasů v řadě a aby se mi nemoc hlavně nevrátila," řekla.

Ještě nezná soupeřku pro 1. kolo v Dauhá a čekává, že k utkání nastoupí v úterý. Fakt, že ji po tak dlouhé pauze hned čeká obhajoba jejího nejcennějšího titulu, ji nestresuje. "Je to plus a je pozitivní začínat tady," uvedla. V tréninku se cítí dobře. "I Rob (trenér Steckley) mi říkal, že z toho má dobrý pocit a ani mu nepřijde, že bych byla dlouho pryč. Prý to čekal daleko horší," usmála se.

Žebříček neřeší

V pondělním vydání žebříčku WTA Šafářová vypadne z elitní desítky a klesne na 12. místo. Pořadím se ale aktuálně vůbec nezabývá. "To jde totálně mimo mě. Nemůžu čekat, když šest měsíců pořádně nehraju turnaj, že se budu držet mezi nejlepšími. Jsem hlavně ráda, že hraju, a snad se bude dařit," doufá levoruká tenistka.

Během pauzy měla čas přemýšlet o kariéře a plánech na letošní rok. Uvažovala, jestli se vrátí a bude-li zase úplně stoprocentní. "Tyhle myšlenky a pochyby tam určitě byly, ale jsem teď zdravá a mám možnost zase hrát. Tenis si teď budu především užívat," řekla si. Prvotní cílem je návrat do kondice, protože teprve pak může znovu předvádět nejlepší tenis. "A pak se udržet v desítce," doplnila.

V posledních dvou letech čiší ze Šafářové na kurtech větší pohoda a nadhled než dříve. "A ten teď bude ještě o něco větší, protože jsem fakt ráda, že zase můžu dělat svoji práci a být tady," řekla loňská finalistka antukového Roland Garros.

Reklama