Hlavní obsah

Erraniová - Strýcová 6:0, 6:2Strýcová dostala kanára a na trofej v Dubaji nedosáhla. Berdych vypadl s Kyrgiosem

Dubaj
Aktualizováno

Nejhorší výkon si schovala na nejméně vhodnou chvíli. Česká fedcupová reprezentantka Barbora Strýcová uhrála v sobotním finále lukrativně dotovaného turnaje v Dubaji proti Italce Saře Erraniové jen dva gamy a po výsledcích 0:6 a 2:6 na svou druhou trofej na okruhu WTA nedosáhla. Tomáš Berdych skončil v Marseille v semifinále - s Australanem Nickem Kyrgiosem prohrál za sedmdesát minut ve dvou setech 4:6 a 2:6.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Smutná Barbora Strýcová - finále v Dubaji jí vůbec nevyšlo.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletá Strýcová s Italkou prohrála za hodinu a šest minut. "Všechno bylo špatně," zhodnotila Strýcová svůj výkon na tiskové konferenci. "Byl to den, kdy zkoušíte všechno, ale nic nefunguje. Vtipné na tom je, že jsem šla na kurt a ani trochu jsem se necítila nervózně, a nemohla jsem dát balon do dvorce. Nevím, proč se to stalo, ale takový je někdy tenis," uvedla.

Z finálové účasti ale měla radost. "Dodává mi to sebevědomí. Byl to skvělý týden, poprvé jsem porazila Anu (Srbku Ivanovičovou), takže se nechci trápit nepovedeným finále. Stalo se, ale jsem nadšená z turnaje a tenis si užívám," řekla.

Strýcová, jež hrála finále poprvé od října 2014, vstoupila do zápasu katastrofálně. V úvodním gamu ztratila čistou hrou podání a ani dál se nedokázala vzpamatovat. Česká tenistka kazila i snadné údery, netrefovala kurt a brzy prohrávala 0:5. Teprve v šesté hře se dostala k brejkbolu, ten ale nevyužila a kanáru neunikla.

Po prvním setu odešla Strýcová do šatny. "Zkoušela jsem se trochu zklidnit," řekla, ale ani pauza v soukromí změnu nepřinesla. Sadu opět zahájila ztrátou servisu a podání za velkého aplausu publika udržela až ve třetí hře. Obrat ale nenastartovala a další tři hry opět prohrála. Druhý bod přidala v sedmém gamu, kdy při svém podání odvrátila první mečbol. V následující hře zažehnala ještě další tři, pátou příležitost ukončit zápas už ale Erraniová proměnila.

Nic nefungovalo

"Zkoušela jsem všechno. Chodit víc na sít, hrát razantněji, rychleji, pak pomaleji, ale nedala jsem čtyři míče po sobě, což je pak těžké proti hráčce, jakou je Sara," řekla plzeňská tenistka.

Při slavnostním vyhlášení se snažila brát prohru s úsměvem. Omluvila se divákům, že finále bylo tak krátké. "Tlačili jste mě pořádně, ale bohužel dneska nic nefungovalo," konstatovala Češka, jež svou jedinou trofej získala v kanadském Québec City v roce 2011. Ze čtyřhry má 17 titulů.

Strýcové ale finálové zápasy příliš nejdou. Předloni si zahrála dvě a v Lucemburku získala pouze tři gamy a v Birminghamu jen o dva více. S Erraniovou bojovala o titul před čtyřmi lety v Palermu a ani tehdy neměla šanci a prohrála 1:6, 3:6. Erraniová, jež na Strýcovou nestačila z předchozích šesti vzájemných zápasů jen jednou, v Dubaji na druhý pokus uspěla. Zatímco před třemi lety tam ve finále prohrála s Petrou Kvitovou, dnes získala devátou singlovou trofej v kariéře.

Berdych padl s Kyrgiosem

Tomáš Berdych skončil na halovém turnaji v Marseille v semifinále. Druhý nasazený nestačil na Nicka Kyrgiose a prohrál 4:6 a 2:6. Jednačtyřicátý hráč světa Kyrgios nedal světové osmičce Berdychovi šanci. Australan především skvěle podával. Český tenista se nedostal ani k jednomu brejkbolu a po soupeřovu prvním servisu získal za celý zápas jen dva fiftýny.

V úvodním setu přišel Berdych o podání jednou a ve druhém dvakrát. Jen těžko čelil tvrdým úderům dvacetiletého Kyrgiose a při mečbolu jen sklepl míč do sítě.

Štěpánek vypadl v Dubaji v kvalifikaci

Radek Štěpánek nepostoupil do hlavní fáze turnaje v Dubaji, v prvním kole kvalifikace podlehl Britu Kyleu Edmundovi 3:6 a 4:6. Sedmatřicetiletý Čech nenapodobil výsledek z Australian Open, kde prošel z kvalifikace až do druhého kola a ve čtyřhře se s novým partnerem Kanaďanem Danielem Nestorem dokonce probojoval až do finále.

V prvním kole turnaje ATP série 500 se představí ve dvouhře tři čeští tenisté. Třetí nasazený Tomáš Berdych, který si v Dubaji už dvakrát zahrál finále, se utká s Portugalcem Joaem Sousou. Jiří Veselý změří síly s Chorvatem Bornou Čoričem a Lukáše Rosola čeká Ind Yuki Bhambri.

Poprvé od lednového triumfu nastoupí v Dubaji Srb Novak Djokovič. Světová jednička, jenž letos ještě nepoznala hořkost porážky, se na úvod střetne se Španělem Tommym Robredem.

Tenisový turnaj žen v Dubaji
(tvrdý povrch, dotace dva milióny dolarů):
Dvouhra - finále:
Erraniová (It.) - Strýcová (ČR) 6:0, 6:2
Čtyřhra - finále:
Chuang Chia-Jung, Juraková (Tchaj-wan/Chorv.) - Garciaová, Mladenovicová (2-Fr.) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Marseille
(tvrdý povrch, dotace 665 910 eur):
Dvouhra - semifinále:
Kyrgios (Austr.) - Berdych (2-ČR) 6:4, 6:2
Čilič (4-Chorv.) - Paire (8-Fr.) 6:2, 6:7 (3:7), 6:3
Tenisový turnaj mužů v Delray Beach
(tvrdý povrch, dotace 576 900 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Del Potro (Arg.) - Chardy (5-Fr.) 6:2, 6:3
Querrey - Smyczek (oba USA) 6:7 (1:7), 7:6 (7:4), 6:4
Dvouhra - semifinále:
Ram (USA) - Dimitrov (4-Bulh.) 6:4, 6:3
Tenisový turnaj mužů a žen v Riu de Janeiro (antuka):
Muži (dotace 1 471 315 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Dolgopolov (Ukr.) bez boje
Thiem (5-Rak.) - Ferrer (2-Šp.) 6:3, 6:2
Cuevas (Urug.) - Delbonis (Arg.) 6:4, 7:6 (7:4)
Ženy (dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Cirsteaová (Rum.) - Koviničová (3-Č. Hora) 6:1, 6:2
Rogersová (USA) - Goncalvesová (Braz.) 6:2, 5:7, 6:3
Dvouhra - semifinále:
Schiavoneová (It.) - Martičová (Chorv.) 6:3, 6:3
Rogersová (USA) - Cirsteaová (Rum.) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále:
Cepedeová, Irigoyenová (4-Parag./Arg.) - Mooreová, Perrinová (Brit./Švýc.) 6:1, 7:6 (7:5)

Reklama