Hlavní obsah

V Melbourne dohrála i Serena Williamsová, obhájkyně titulu

Obhájkyně titulu Serena Williamsová se s letošním Australian Open rozloučila už ve třetím kole. V Melbourne nestačila na Slovenku Danielu Hantuchovou, které podlehla 1:6 a 6:7. Do osmifinále naopak prošli její krajané Andy Roddick a Lindsay Davenportová. Nejvýše nasazená hráčka ženské dvouhry porazila Rusku Kirilenkovou, Roddick si poradil s Francouzem Benneteauem.

Článek

Hantuchová potřebovala k výhře nad Williamsovou několik mečbolů. V pořadí čtvrtý ještě Williamsová odvrátila, ale vzápětí se její soupeřka opřela do prvního servisu a přímým bodem z podání rozhodla o svém postupu. Mladší ze sester Williamsových přitom porazila poprvé v kariéře.

Williamsová se ani v prvních dvou kolech neukazovala v nijak zářné formě a v utkání s Hantuchovou na nejisté údery doplatila. Sedmnáctá nasazená se ji snažila rozběhat, držela míček ve hře a Američanka dělala chyby. Na konci zápasu měla na kontě 37 nevynucených chyb a jen sedmnáct vítězných úderů. "Nemohla jsem se trefit do úderu. Míčky mi létaly všude možně," řekla po zápase novinářům vítězka sedmi grandslamových turnajů.

Teď čeká Hantuchovou Šarapovová

Hantuchová si po jednom z největších úspěchů v kariéře pochvalovala, že tentokrát nemusela bojovat sama se sebou. "Už jsem odehrála spoustu podobných zápasů, kdy jsem byla opravdu blízko k vítězství nad špičkovou hráčku, a dnes se mi to konečně povedlo," radovala se rodačka z Popradu. Uznala, že její soupeřka neměla nejlepší den. "Myslím, že všichni víme, jak dobře umí hrát. Ale měli bychom jí připsat k dobru, že bojovala až do konce."

O účast v osmifinále se Hantuchová utká se čtvrtou nasazenou Marií Šarapovovou z Ruska, která dnes ztratila jediný game s Chorvatkou Jelenou Kostaničovou. "Opravdu se na ten zápas těším, nemám co ztratit," komentovala své vyhlídky. Pokud by znovu překvapila a postoupila mezi nejlepších osm, vyrovnala by na Australian Open své osobní maximum z roku 2003. Z pěti vzájemných zápasů s nejlepší ruskou tenistkou zatím dokázala vyhrát dva.

Do osmifinále Australian Open prošel i čtvrtý nasazený David Nalbandian. Argentinský vítěz Turnaje mistrů ve třetím kole prohrál s Finem Jarkkem Nieminenem první set, ale pak vývoj zápasu otočil a v dalších třech sadách zvítězil. O postup do čtvrtfinále se utká se Španělem Tommym Robredem, nebo Američanem Jamesem Blakem.

Teplota zahnala tenisty pod střechu

Teplota se v tenisovém areálu vyšplhala až na 40 stupňů Celsia, takže se přestalo hrát na venkovních kurtech a pořadatelé přesunuli zápasy pod střechy Rod Laver Areny a Vodafone Areny. Vyplývá to z turnajového pravidla, podle kterého mohou organizátoři přerušit program na venkovních dvorcích, pokud je teplota vyšší než 35 stupňů Celsia.

Davenportová stihla svůj zápas odehrát ještě pod otevřeným nebem, stoupající vedro jí ale dalo poměrně zabrat. "Utkání bylo hodně náročné. Naštěstí se během třetího setu přehnaly po obloze nějaké mraky a dalo se to vydržet," prohlásila turnajová jednička.

Poslední české zástupkyně ve dvouhrách, Iveta Benešová a Nicole Vaidišová budou o postup do osmifinále bojovat v sobotu. Benešovou čeká atraktivní duel se Švýcarkou Martinou Hingisovou, Vaidišovou prověří Italka Flavia Penettaová.

Australian Open
Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Roddick (2-USA) - Benneteau (Fr.) 6:1, 6:2, 6:2, Santoro (Fr.) - Gaudio (8-Arg.) 6:3, 6:2, 5:7, 1:6, 6:4, Ferrer (11-Šp.) - Ančič (18-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:3, Baghdatis (Kypr) - Gremelmayr (Něm.) 6:2, 6:1, 6:2, Nalbandian (4-Arg.) - Nieminen (26-Fin.) 2:6, 6:3, 6:2, 7:5, T. Johansson (Švéd.) - Simon (Fr.)  6:3, 6:2, 6:1, Ljubičič (7-Chorv.) - F. Lopez (31-Šp.) 7:5, 7:6 (7:5), 6:0, Robredo (16-Šp.) - Blake (20-USA) 6:3, 6:4, 6:4. .
Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Davenportová (1-USA) - Kirilenková (25-Rus.) 6:4, 4:6, 6:2, Šarapovová (4-Rus.) - Kostaničová (Chorv.) 6:0, 6:1, Petrovová (6-Rus.) - Camerinová (It.) 6:1, 6:2, Heninová-Hardenneová (8- Bel.) - Razzanová (Fr.) 6:4, 6:1, Kuzněcovová (14-Rus.) - Santangelová (It.) 6:3, 6:1, Vesninová (Rus.) - Savčuková (Ukr.) 5:7, 6:2, 6:4, Ruanová-Pascualová (Šp.) - Granvilleová (USA) 6:3, 6:3, Hantuchová (SR) - S. Williamsová (USA) 6:1, 7:6.(7:5)
Výsledky českých tenistů najdete ZDE

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner