Hlavní obsah

Krizový první den a strašák Zverev. Čeho se při Davis Cupu v Německu obává Navrátil?

Marek BurkertSport.czPrávo

Loňské indické dobrodružství v extrémním prostředí vystresovalo daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila natolik, že letos by se rád baráži obloukem vyhnul. K tomu ale potřebuje jediné, výhru nad Německem v úvodním kole, které čeští tenisté sehrají v Hannoveru od 4. do 6. března.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tenista Tomáš Berdych (vlevo) a kapitán Jaroslav Navrátil.

Článek

Před nedělním odjezdem do místa konání zápasu se Navrátilovi honí v hlavě spousta otázek. Tady jsou některé z nich.

Kolik bodů zařídí Berdych?

Sezónu má rozjetou velice dobře, je připravený a budu rád, když to potvrdí v Davis Cupu. Je vůdčí osobností a určitě budeme jeho body moc potřebovat. Čekám dva, až tři. Na něm to bude postavené.

Kdo bude českou dvojkou?

Výsledky Lukáše Rosola a Jirky Veselého nejsou úplně optimální. Nejtěžší bude první den, kdy potřebujeme aspoň stav 1:1. Kohlschreiber a Veselý mají stejnou hru, ale Němec je zkušenější a kvalitnější hráč. Rosol ho ale může zaskočit svým atypickým a rychlým tenisem. Takže 1:1, vyhrát čtyřhru a třetí bod přidat v neděli.

Jaká bude role Radka Štěpánka?

Byl zvyklý hrát první den a připravit se tím na čtyřhru. Může k tomu dojít za situace, že by zápas pro něj nebyl náročný a rozehraje se na debl, který teď bude neskutečně důležitý. Dva týdny před utkáním ale nebudu říkat, že Radek nenastoupí v singlu. Výkonnostně se zvedl, takže počkám, jak bude vypadat trénink a jestli Radek vůbec bude chtít v pátek hrát. Zase si musím nechat zadní dvířka na to, že to bude třeba 2:2 a za tohoto stavu rozhoduje zkušenost.

Co předvedou Němci?

Viděl jsem Zvereva, jak se zlepšil, stabilizoval. Má vynikající servis a dobrý pohyb, nejlepší úder má bekhend křížem. Berdych se s ním v Marseille dost natrápil (7:5 ve třetí sadě - pozn.). Je to skoro větší strašák než Kohlschreiber, ten má svoji hru, je zkušený, ale nemá nás čím překvapit. Zverev udělal pokrok a je nebezpečnější. Myslím, že to může být do budoucna první hráč světa, když se nezraní. Má dobré vedení, s jeho tátou jsem hrával, to je výborný člověk, pro rodinu dělá maximum, z Moskvy ji přestěhoval do Německa a tam mají výborné zázemí. Nikdo ale neví, co to s ním udělá doma. Na turnajích ale hraje bez tlaku, zápasy zvládá jako rutinér, který nemá 18 ale 25 let.

Hrál by Berdych případně i čtvrtfinále?

S Tomášem jsem mluvil, a pokud vyhrajeme, tak se čtvrtfinále hraje po Wimbledonu, což by se mu docela hodilo do programu (proti Francii i Kanadě by se hrálo doma - pozn. red.). Necháme to otevřené, je na to dostatek času, teď bude důležité vyhrát, vyhnout se baráži a mít klid.

Reklama

Související témata: