Hlavní obsah

Fajn kluk a budoucí světová jednička, říkají Češi o německém zázraku Zverevovi

Praha

V žebříčku ATP mu patří 58. příčka, ale jeho potenciál je obrovský. Osmnáctiletý Němec Alexander Zverev zkusí nachytat Tomáše Berdycha v páteční dvouhře úvodního kola Davis Cupu. O bezmála dvoumetrovém teenagerovi se Češi před soubojem v Hannoveru vyjadřují v superlativech.

Foto: Profimedia.cz

Talentovaný německý tenista Alexander Zverev.

Článek

„Když se nezraní, tak myslím, že to do budoucna může být světová jednička," tvrdí daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, který si ještě dobře vybavuje vzájemné souboje se Zverevovým otcem. „Je to výborný člověk, pro rodinu dělá maximum. Z Moskvy se přestěhovali do Německa a tam mají skvělé zázemí."

Berdych se se Zverevem juniorem utkal v nedávné době dvakrát, ve Stockholmu a v Marseille, druhý souboj ovládl až ve třetím setu výsledkem 7:5. „U těchto mladých kluků je hrozně vidět, jak se za strašně krátkou dobu zlepšují. On udělal velký skok," tvrdí česká jednička.

A rozebírá mladíkovu hru. „Výborně servíruje i druhým podáním. Na svou výšku (198 cm) se poměrně dobře hýbe. Má vynikající bekhend, na který si hodně věří a dokáže s ním tvořit. Když na něj ale zahrajete rychleji a víc ho roztáhnete po dvorci, tak ztrácí základní čáru, pořád si hodně ustupuje a otvírá prostor," říká Berdych, který se s Němcem dělí o svého kondičního kouče Jeze Greena.

Žádný Tomic nebo Kyrgios

„Já si řekl týdny, kdy budu Jeze potřebovat a on pak pomáhá i Zverevovi. Proto k sobě máme relativně blíž, byli jsme spolu na tréninkových blocích v Miami, vím o něm víc než o ostatních."

Nadějného borce pak o dvanáct let starší Berdych jen chválí. „Fajn kluk. Určitě to není typ z generace jako Tomic nebo Kyrgios. Chová se s respektem k ostatním. Na svůj věk to má v hlavě dobře srovnané."

Na kurtu ovšem začíná být krajně nepříjemným sokem. I když v nezkušenosti může být jeho handicap. Nikdo neví, jak na něj zapůsobí vyprodané hlediště TIU Areny. „Na turnajích hraje bez tlaku. Zápasy zvládá jako pětadvacetiletý rutinér. Ale Davis Cup, to je něco jiného," ví svoje Navrátil.

Budoucí jedničky proti Čechům v Davis Cupu
Únor 2004 - Sedmnáctiletý Rafael Nadal dostal v Brně páteční lekci od Jiřího Nováka, ale v rozhodující dvouhře porazil 3:0 Radka Štěpánka.
Září 1984 - Dvacetiletý Mats Wilander přejel v semifinále v Bastadu Tomáše Šmída a za rozhodnutého stavu si poradil i s Ivanem Lendlem.
Květen 1972 - Patnáctiletý Björn Borg prohrává na Štvanici s Janem Kodešem i Františkem Pálou 0:3.

Reklama

  5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 Kuděrmetovová - Krejčíková 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 konec
20240415T20 : 00:00+0200
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová
Krejčíková