Hlavní obsah

Zmizí kouzlo Davis Cupu, míní Štěpánek o tie breaku v páté sadě

Hannover

Tenisty čeká v Davisově poháru novinka. V případném pátém setu už není třeba zvítězit rozdílem dvou gamů, ale vyrovnané dlouhé zápasy rozhodne za stavu 6:6 tie break.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tenista Radek Štěpánek.

Článek

"Je to poměrně vítaná změna. Kdyby se měl hrát v pátek maratón, tak teď ušetříte do zbytku víkendu nějaké síly," komentoval změnu pravidel sedmý hráč světa Tomáš Berdych před 1. kolem v Německu. Radek Štěpánek se o zavedení tie breaku dozvěděl až při losu a změna ho trochu mrzela. "Pro mě to je překvapující a trošku to ztrácí kouzlo té výjimečnosti," míní.

Oba strůjci českých triumfů v soutěži z let 2012 a 2013 se v nedávné minulosti zapsali do historických tabulek, co se týče délky zápasů.

Sedmatřicetiletý Štěpánek v roce 2009 porazil v semifinále v Chorvatsku v roce 2009 Iva Karloviče až 16:14 v páté sadě. Zápas měl 82 her, což je nejvíce od zavedení tie breaků v prvním až čtvrtém setu v Davis Cupu v roce 1989. "Ten zápas je nezapomenutelný a historický. Člověk musí jít nejen na krev, ale doopravdy až na dřeň," vzpomínal Štěpánek, který vyhrál i přesto, že soupeř nastřílel rekordních 78 es.

Český hráč má zápas v paměti i z jiného důvodu. V týdnu mu totiž zemřela babička. "Chtěl jsem letět hned zpátky domů, ale mamka říkala, ať zůstanu a hraji pro ni. Z toho hlediska to bylo výjimečný, emotivní a pro ni," řekl.

Navrátil zavedení tie breaku v páté sadě vítá

Berdychův historický zápis se váže ke čtyřhře. S Lukášem Rosolem v roce 2013 porazili až po sedmi hodinách a minutě po 91 hrách v 1. kole v Ženevě Švýcary Marca Chiudinelliho a a Stana Wawrinku. Rozhodující set získali poměrem 24:22.

"Pátý set se myslím hrál tři a půl hodiny," vzpomínal Rosol. "To jsem si poseděl hodně dost," usmíval se kapitán Jaroslav Navrátil. Podobně jako Berdych zavedení tie breaku v páté sadě vítá. "Je to spíš dobře, zápasy nebudou tak dlouhé," doplnil.

Navrátil ještě pamatuje, když se v Davisově poháru nehrál tie break vůbec a zápasy bývaly ještě delší. "To bylo strašný," uvedl.

Na druhou stranu je zkrácená hra na závěr pětisetového duelu nevyzpytatelná. "Je to loterie," řekl Štěpánek a Navrátil dodal: "Po čtyřhodinovém vypětí je tie break o jedné dvou chybách, z toho hlediska to bude pro hráče namáhavé."

Postoupí čeští tenisté přes Německo do čtvrtfinále Davisova poháru?
Ano
82,1 %
Ne
17,9 %
Celkem hlasovalo 2129 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články