Hlavní obsah

Berdych si vztah k Davis Cupu vybudoval zamlada. Překoná rekord Kodeše?

Tenista Tomáš Berdych dává vzpomenout na dřívější časy. Jeho přístup k Davisově poháru je podobný, jako měl kdysi Jan Kodeš. Vztah k týmové soutěži si Berdych vybudoval v mládí a dva triumfy z let 2012 a 2013 považuje tak trochu za malé grandslamy. Dnes vstoupí do další bitvy, na úvod střetnutí prvního kola v Německu ho čeká zápas se Zverevem. Ještě před ním hraje Rosol s Kohlschreiberem (13:00, vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenista Tomáš Berdych.

Článek

Premiéru v Davis Cupu zažil Berdych před třinácti lety a od té doby v českém týmu chyběl jen loni. Nyní se do sestavy vrátil na utkání 1. kola v Německu a jeho slova o tom, jak se těšil, znějí upřímně. "Vždycky je super se vrátit do týmu, který funguje. Vždycky jsme prožili spolu super časy," řekl Berdych. "Kdybych se vracel někam, kde by to bylo studený, každý by si dělal svoje a nic moc neřešil, tak by to byla jen povinnost, kterou by člověk nerad zvládal. Tady je to jiné."

Vrchol daviscupové kariéry přišel před čtyřmi lety, kdy Češi vyhráli soutěž po 32 letech. O rok později titul obhájili. Berdych se nebojí triumfy přirovnat ke grandslamovým titulům. Výher v Davis Cupu si cení o to víc, že v současnosti se snaží získat "salátovou mísu" další hráči světové špičky. "Je to o to hezčí vidět, že oni to ještě nemají a já jsem to už dvakrát vyhrál," řekl třicetiletý tenista.

Všechny poháry, včetně menšího za daviscupové finále z Barcelony 2009, má vystaveny doma. "Jsou všechny pohromadě. Mám tam i trofej z Wimbledonu," řekl finalista z All England Clubu z roku 2010.

Davisův pohár hrál Berdych i v době, kdy se většina světových es soustředila na vlastní kariéru. "Myslím, že tenista by si měl budovat i tyhle cesty a nejen si jet svou kariéru a nedívat se vlevo vpravo. Vždycky se mi ukázalo, že ty zápasy byly dobré do sezóny. Snažím se na to koukat realisticky, dám si plusy a minusy. Když převažují plusy, tak nevím, proč bych nepřijel?" řekl vítěz 12 turnajů ATP Tour.

Rodák z Valašského Meziříčí získal k soutěži vztah již zamlada. "Bylo to zpestření v sezóně. Byla tam spousta dětí, pak byly týmy menší a i po těch letech je to pořád příjemná změna. Už tehdy jsem se těšil, až budu mít možnost zahrát si Davis Cup. Že to došlo až tak daleko, je bonus navíc."

Překoná rekord Kodeše?

V paměti má baráž se Švýcarskem před devíti lety, v které se poprvé sešli v sestavě s Radkem Štěpánkem a v Praze porazili soupeře s hvězdným Rogerem Federerem. "To byl jeden z prvních velkých zápasů ve velké hale. A pak se na konci ukázalo, jak hodně důležitý byl," řekl Berdych. Za nejkrásnější označil vítězné finále v O2 areně nad Španěly v roce 2012. "To bylo nádherné," řekl Berdych.

Pro tým je přínosem především svými výkony, ale podstatný je i fakt, že nemá manýry hvězd. Nepotřebuje extra podmínky. "Je to o tom, aby byla v týmu dobrá atmosféra. To je fráze, ale když to do sebe zapadne, může to fungovat," řekl. Většinou si jen potřebuje naplánovat dobře tréninky, další speciální požadavky nemívá. "Platí - čím jednodušší, tím lepší. Nesmím z toho udělat holubník. Ale vždycky se jednoduše domluvíme. Nemám výmysly typu - jak spát, kde spát," podotkl.

V Davis Cupu už vyhrál ve dvouhře a čtyřhře 28 zápasů a dvanáct utkání ho dělí od českého rekordmana Kodeše. "To je dost, to bych měl něco přidat," řekl. V zápase s Německem může teoreticky získat tři body. "Kdybych to dokázal, bylo by to docela fajn. Rychleji by se to ukrojilo," usmál se.

Neví, jak dlouho ještě bude soutěž družstev hrát. Rozhodně nechce unáhleně říkat žádné datum. "Zbytečně bych se sám chytal, že jsem někdy něco řekl a bylo to jinak. Mám pocit, že když to bude v mých silách a bude to dobře do sebe zapadat, aby to k něčemu bylo, tak se budu snažit a uvidíme," konstatoval Berdych.

Stejně tak nechtěl spekulovat, zda by jednou mohl být daviscupovým kapitánem. "Asi ne. Ale takhle daleko se nikdy nedívám," řekl Berdych.

Postoupí čeští tenisté přes Německo do čtvrtfinále Davisova poháru?
Ano
82,1 %
Ne
17,9 %
Celkem hlasovalo 2129 čtenářů.

Reklama