Hlavní obsah

Ještě nepatřím do starého železa, hlásil Berdych. Překonal bolesti hlavy, na čtyřhru se cítí

Hannover

Ještě nepatřím do starého železa, snažil se v angličtině říct Tomáš Berdych, ale trochu se do české fráze při překladu zamotal. Třicetiletý hráč nicméně dnes v Hannoveru prokázal své kvality i zkušenosti a poradil si s dravým talentem Alexanderem Zverevem.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych servíruje při daviscupovém utkání v Německu.

Článek

Berdych už s osmnáctiletým soupeřem prohrával 1:2 na sety, ve čtvrté sadě odvracel několik brejkbolů, ale zápas nakonec po čtyřech hodinách a dvaceti minutách vyhrál v pěti setech 7:6, 1:6, 4:6, 7:6 a 6:4. Srovnal tak stav utkání 1. kola Davisova poháru s Německem po prvním dnu na 1:1 na zápasy.

"Musel jsem si to tvrdě odpracovat, ale čekal jsem, že to bude náročný zápas," řekl Berdych po výhře. V zápase využil i zkušenosti, jelikož hrál třiačtyřicátou dvouhru v DC, zatímco Zverev první. "Určitě mi to pomohlo, nemůžu říct, že ne," přitakal.

Budoucí jednička?

Po vyhrané první sadě ve zkrácené hře ale nebojácný vytáhlý soupeř českou jedničku dlouho jasně přehrával. "Na začátku jsem využil deseti minut, kdy se sžíval s daviscupovou atmosférou, ale pak prokázal, jak je velkým talentem. Je to jedna z budoucích hvězd a můžu říct i jednička," ocenil Berdych soupeřův výkon.

Za stavu 1:2 na sety se Berdych snažil něco změnit. Dlouho se mu to ale nedařilo. "Když člověk po druhém setu dostává takovou nakládačku, tak ho nenapadají příjemné věci. Ale už jsem takových zápasů odehrál spoustu, vím, že to může být dlouhé. Když takhle odehraje tři sety, klobouk dolů. S tím se nedá nic dělat," řekl.

"Byl jsem o krok pozadu, ale snažil jsem se s něčím přijít, vydržet a dostat ho víc pod tlak bez ohledu na stav a najít cestu k výhře. A to se stalo," řekl dvojnásobný vítěz Davisova poháru. "To je krása zápasu na tři vítězné sety, pořád bylo o co hrát. Hlavně jsem se soustředil na každý míč a bojoval až do konce," doplnil.

Na čtyřhru je připraven

Nespoléhal ale na fakt, že Zverev neodehrál moc pětisetových zápasů. "U něj by to byla jedna z posledních věcí, na kterou bych mohl myslet. Se Zverevem určitě ne," řekl.

Na druhou stranu neztrácel víru v obrat a šťastný konec. "Kdybych jednou ztratil naději v hlavě, tak by mě to tak rychle sežralo, mohl bych si sbalit věci a už bychom dávno byli na večeři. To mi v hlavě nenaskočilo," uvedl Berdych.

Ke konci čtvrté sady sedmého hráče světa rozbolela hlava, což se mu často nestává. Předtím jen ve Švýcarsku při sedmihodinové daviscupové čtyřhře. "Nevylekalo mě to, protože už jsem to zažil. Bylo to z toho, jak jsme zavření v hale, je tam hluk, musím se soustředit. Po každé výměně řve šest tisíc lidí. Byl to divný pocit, ale myslím, že jsem to docela zvládl, a teď už je to v pohodě," řekl.

I po dlouhém utkání je připraven na čtyřhru a nedělní dvouhru. "Fyzička není problém, byl to dlouhý zápas, ale jsem na takové zápasy připraven. Měl jsem dobrou přípravu před sezónou i teď čtrnáct dnů," řekl Berdych.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články