Hlavní obsah

Německo - Česko 1:2Berdych se Štěpánkem předvedli další parádní představení, Čechům chybí k postupu bod

Hannover
Aktualizováno

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek zvítězili v důležité čtyřhře v 1. kole Davisova poháru nad domácím německým párem Philipp Kohlschreiber, Philipp Petzschner po setech 7:6, 7:5 a 6:4. Čeští tenisté se tak ujali vedení 2:1 na zápasy. Duel pokračuje dalšími zápasy v neděli.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych v zápase proti německé dvojici Philipp Kohlschreiber, Philipp Petzschner.

Článek

Vítězný bod může v první nedělní dvouhře od 13:00 přidat sedmý hráč světa Berdych v duelu s Kohlschreiberem. V případě úspěchu by Berdych pošesté v kariéře v soutěži družstev vyhrál obě dvouhry a podílel se i na vyhrané čtyřhře.

Štěpánek s Berdychem potvrdili pověst elitního daviscupového páru, nejlepšího v české historii. Svou bilanci vylepšili na 16 výher a dvě porážky.

Berdych navíc oslavil jubilejní padesátý vítězný zápas v soutěži. Lepší jsou z českých hráčů jen Roderich Menzel (53) a s šedesáti výhrami Jan Kodeš.

První set rozhodl až tie break

Snadné to ale český pár proti Petzschnerovi s Kohlschreiberem neměl. Především první set byl hodně vypjatý. Berdych při svém podání v první a páté hře odvracel celkem tři brejkboly a oba se se Štěpánkem postupně rozehrávali.

Němci se snažili hrát na síti tvrdě do Berdycha, který zdatně odolával. Dlouho se nemohl na returnu trefit Štěpánek. Až Petzschnerova dvojchyba nabídla českému páru první brejkbol, ale nevyužity zůstaly i další čtyři včetně setbolu za stavu 6:5.

O první sadě rozhodl až tie break, v kterém měli Berdych a Štěpánek namále. Prohrávali 4:5 a dvakrát podával Kohlschreiber, ale oba míče získal český pár a rozradostněný Štěpánek podle své tradice poskakoval po dvorci jako čertík. Při Berdychově podání pak proměnili čtvrtý setbol a úvodní dějství získali za hodinu a 12 minut.

Dál se museli mít na pozoru a ani jednou v utkání neztratili servis. Druhou sadu rozhodli ziskem osmi míčů v řadě od stavu 5:5 a Štěpánkovou smečí přes hlavu. K zisku třetího setu jim stačil rychlý brejk Petzschnerova servisu v páté hře.

Po pátečních dvouhrách byl stav 1:1. Lukáš Rosol v pěti setech prohrál s Kohlschreiberem, poté Berdych stejným poměrem zdolal osmnáctiletého debutanta Alexandera Zvereva.

1. kolo tenisového Davisova poháru v Hannoveru (tvrdý povrch):
Německo - ČR 1:2
Petzchner, Kohlschreiber - Berdych, Štěpánek 6:7 (7:9), 5:7, 4:6.

Reklama

Související témata: